Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új gazdaságfejlesztési pályázatok – hátrányos helyzetűek előnyben

Létrehozva: 2008. február 15.
Módosítás: 2008. február 18.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. február 15.

A Gazdasági Operatív Program legújabb 5 pályázata a kis- és középvállalkozások versenyképességének, és ezáltal piaci pozícióinak megerősítését szolgálja. A több, mint 30 milliárd forintnyi támogatás elsődleges célja, a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetővé tegye a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek végzését, növelve ezzel termelékenységüket és csökkentve a lemaradásukat a  szerkezeti modernizációban és termelékenységben  előrébb járó országok vállalataihoz képest.  Ugyancsak kiemelt célja a most induló pályázatoknak a területi felzárkóztatás elősegítése, vállalkozások közötti területi esélyegyenlőtlenség csökkentése. A többségében hátrányos és leghátrányosabb kistérségekben megvalósuló beruházások hozzájárulnak az adott kistérségek felzárkózásához, a foglalkoztatás növeléséhez. A pályázatokon elnyerhető vissza nem térítendő támogatások és az olyan visszatérítendő finanszírozási lehetőség, mint a tizenötezer vállalkozást fejlesztési forráshoz juttató Mikrohitel program az Unió egyik legmerészebb és leggyorsabb nemzeti vállalkozásfejlesztési programjává tették az Új Magyarország Fejlesztési Tervet.

A mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős szerepet töltenek be az ország gazdasági életében. Többségük gazdálkodását magas munkaerő- és alacsony tőkeintenzitás jellemzi, ezért jóval nagyobb mértékben részesednek a foglalkoztatásból, mint a hozzáadott érték illetve jövedelemtermelésből. Fontos társadalmi és gazdasági érdekünk tehát az, hogy a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetővé tegyük a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek és együttműködések végzését. A vállalkozások korszerűsítése és a modernizációt eredményező innovatív eljárások széleskörű alkalmazása segíti nemzetközi versenyképességük megtartását, növelését vagy beszállítói pozícióik megtartását és megerősítését.

A területi felzárkóztatás kiemelt fontosságú a 2008-as pályázatokban. A meghirdetett 5 pályázat közül kettő az Új Magyarország Felzárkóztatási Programhoz kapcsolódva a leszakadó kistérségek hanyatlásának megállítására, gazdasági és társadalmi felzárkózásuk elindítására irányulnak. E két pályázat keretében csak a komplex programmal segítendő 33 legnehezebb helyzetben lévő kistérségben megvalósuló fejlesztések támogathatóak.

A meghirdetett 5 pályázat keretében a vállalkozások az alábbi fejlesztéseikhez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást:

  • Eszközbeszerzés
  • Infrastrukturális és ingatlan beruházás
  • Az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések.
  • Információs technológia-fejlesztés,
  • Piacra jutás támogatása
  • Vállalati HR fejlesztés
  • Minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása

A 2008. április 4.-től megnyíló pályázatok - hasonlóan a Gazdasági Operatív Program tavalyi konstrukcióihoz - feltételeiben továbbra is az alapgondolat: támogatásért cserébe fejlődést! Fontosnak tartjuk ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az idei kiírások a tavalyi pályázatokhoz viszonyítva könnyített feltételeket tartalmaznak a kötelezettségvállalás terén. Az elvárt nettó árbevétel-növekedés százalékos növekményét csak reálnövekmény formájában és területi alapon, a hátrányos helyzetű térségek számára kedvező módon határoztuk meg, mértéke pedig általánosan csökkent. A növekedési vállalásokat két évre kell tenni, ennek megfelelően a támogatáshoz viszonyított árbevétel-növekményre vonatkozó vállalási kötelezettség a pályázók számára jóval könnyebbé vált.

Az Új Magyarország Vállalkozói Program legfontosabb feladata, hogy a mikro- kis- és középvállalkozói szférát kiemelten támogassa, hiszen nélkülük az unós fejlesztéspolitika két kiemelt célja: a magyar gazdaság versenyképességének és Magyarország foglalkoztatási mutatóinak javítása nem érhető el. Pályázataink révén az újonnan csatlakozott országok közül elsőként nyíltak meg vissza nem térítendő uniós fejlesztési támogatások: 2007-ben a Gazdasági Operatív Program 16 pályázatában közel 100 milliárd forint forrást nyitottunk meg. Sikeresen elindult a Mikrohitel Program, melyben a következő években 83 milliárd forint segíti a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítását. Ezt egészíti ki a Portfoliógarancia Program 67 milliárd forint értékben és jó hír, hogy júliusban elindul a Kockázati Tőke programunk is 40 milliárd forint értékben.  

Ugrás vissza Ugrás vissza...