Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A polgármesteri hivatalok hatékony működése kedvező gazdasági környezetet teremt

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. május 13.


A települési önkormányzatok hatékony és szakszerű munkája elengedhetetlen a kedvező gazdasági környezet megteremtéséhez, illetve a helyi közösségek megszervezéséhez.

Az NFÜ új pályázati kiírása elősegíti a polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztését. A pályázat keretében a települési önkormányzatok polgármesteri hivatalai 3 milliárd forintnyi európai uniós támogatásból korszerűsíthetik működésüket.

A pályázatok leadására 2 szakaszban,2008. június 16. és július 15., valamint augusztus 15. és szeptember 30. között van lehetőség. Hasonló pályázat kiírására 2009-ben is sor kerül.

A gazdaság fejlődésében és a társadalmi jólét növelésében kiemelt feladat hárul a közigazgatásra, azon belül is az önkormányzati intézményekre és a polgármesteri hivatalokra. A helyi ügyek gyors és szakszerű intézése, a bürokratikus akadályok mérséklése, a lakókkal és vállalkozókkal való partneri kapcsolat kialakítása egyrészt alapvető elvárás az önkormányzatokkal szemben, másrészt a sikeres és erős gazdaság fontos feltétele is. A települési önkormányzatok polgármesteri hivatalainak szervezetfejlesztése ezért fontos célkitűzés, amely illeszkedik a magyar fejlesztési stratégiában megfogalmazott fő célokhoz, a gazdasági növekedés és a versenyképesség fokozásához.

A polgármesteri hivatalok működésében, valamint szakmai teljesítményében Magyarországon ma nagy különbségek mutatkoznak. Ezek egyik oka, hogy a polgármesteri hivatalok az elmúlt 15 évben nem részesültek szervezetfejlesztést célzó rendszerszintű támogatásban. Ezt a hiányt pótolja a NFÜ által az Államreform Operatív Program keretén belül május 13-án kiírt pályázat, amely összesen 3 milliárd forint európai uniós támogatást biztosít a települési önkormányzatok polgármesteri hivatalainak szervezetfejlesztésére. A pályázat keretében szervezetfejlesztési szakértői tanácsadás igénybevételére, képzések szervezésére és lebonyolítására, valamint szervezetfejlesztést szolgáló szoftverek beszerzésére nyílik lehetőség. A pályázatok beadására és elbírálására két szakaszban kerül sor. Az 1. szakasz 2008. június 16. és július 15. között beadható pályázatairól szeptemberben születik döntés, míg az augusztus 15.-szeptember 30. között beadható 2. szakasz pályázatairól decemberben.

A pályázat 3 milliárd forintos keretösszegéből előreláthatólag 130 projekt finanszírozható. Ezek hatására a polgármesteri hivatalokban korszerűsödnek a döntéshozatali eljárások, megújul a költségvetési tervezés, erősödik a partneri szemlélet, valamint új szervezési-működési kultúra terjed el. A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a körzeti funkciókat ellátó települések, az 5.000 lélekszámnál nagyobb települések, illetve a pályázói körön belül a leghátrányosabb helyzetű kistérségek települései. A jelen kiíráson nem, illetve sikertelenül induló önkormányzatok, valamint a mikrotérségi központok a pályázat 2009-es ismételt meghirdetésekor nyerhetnek támogatást fejlesztési terveikhez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...