Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megérkezett Brüsszelbe az első magyar nagyprojekt

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Budapest, 2008. június 30.

Benne vagyunk az első tízben

Ma délelőtt megérkezett Brüsszelbe az Új Magyarország Fejlesztési Terv első nagyprojektje: a debreceni 2. villamosvonal kiépítésének támogatásáról két héttel ezelőtt dön­tött a kormány. Büszkén mondhatjuk: a beruházás dokumentációjának kiküldé­sével egyike vagyunk annak a tíz uniós tagországnak, amelyik már tudott nagy­projektet benyújtani az Európai Bizottságnak, brüsszeli jóváhagyást kérve egy-egy konkrét fejlesztési terv megvalósításához.

A mostani hír túlmutat önmagán: ezzel a lépéssel megkezdődött a magyar nagyprojektek Brüsszelbe küldése, az első nagyprojektünket ugyanis még az idén követheti a többi, már pozitív kormánydöntésen túljutott magyar fejlesztési elképzelés.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nem csak néhány tíz-, esetleg százmilliós beruházások valósulhatnak meg uniós forrással: az Európai Unió segítségével 2007 és 2013 között lehetőséget kapunk fontos, többmilliárdos programok megvalósí­tására is. Ezek közül a legnagyobbakhoz - az európai uniós szabályozás szerint a 13 milliárd (környezetvédelmi beruházásoknál pedig a 6,5 milliárd) forintot meghaladó ún. nagyprojektekhez - a kormány támogató döntésén túl európai uniós jóváhagyás is szükséges.

A tapasztalatok szerint ezeknek a nagyprojekteknek az előkészítése, terve­zése, engedélyeztetése - többmilliárdos beruházásokról lévén szó - általában kétszer olyan hosszú ideig tart, mint a kivitelezés maga. Annak érdekében, hogy e beruházások minél gyorsabban és zökkenőmentesebben valósulhassanak meg, a projektgazdák már az előkészítéshez is európai uniós támogatást kapnak. E nemzetgazdaságilag is fontos beru­házások gyorsabb megvalósítását segíti az a törvénymódosítási csomag - az ún. gyorsító csomag - is, amelyet a közelmúltban fogadott el a Parlament, és ami több mint 30 jogszabály módosításával tette lényegesen egyszerűbbé e nagyberuházások előkészítéséhez kapcsolódó admi­nisztrációt.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tervei szerint ebben az évben tíznél is több gondosan előkészített nagyprojektet küldhetünk Brüsszelbe kormányzati jóváhagyással. Ebből az első már az Európai Bizottság támogató döntésére vár. Ha a debreceni 2. villamosvonal kiépítésére Brüsszel is rábólint, úgy európai uniós támogatással belátható időn belül lényegesen javulhat a cívis város tömegközlekedése, és számottevően csökkenhet a környezetterhelés az ország második legnagyobb városának legforgalmasabb közlekedési útvonalán.

Mint emlékezetes a kormány már a közép-duna-vidéki rekultiváció nagyprojektjével kapcsolatban is támogató döntést hozott, és várhatóan a közeljövőben újabb nagyprojektekről dönt, így a mostani „brüsszeli hír" túlmutat önmagán: csupán egy sorozat első lépése volt, hiszen ezzel kezdetét vette a magyar nagyprojektek folyamatos benyújtása az Európai Bizottsághoz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...