Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több ezer milliárd forint gazdaságfejlesztésre

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Budapest, 2008. július 09.

Népszerűek a gazdaságfejlesztési programok

A GDP 2004-2006 között mintegy 3035 milliárd forinttal nőtt, amelyből a közel 10 ezer uniós gazdaságfejlesztési pályázat hatására bekövetkezett emelkedés 290 milliárd forint, az összes növekmény 9,5%-a. A 2015-ig meghirdetett Gazdaságfejlesztési Operatív Program is hasonlóan népszerű: eddig 4600 pályázó mintegy 236 milliárd forint támogatást igényelt. A két program eredményeit Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Kocsis Magdolna, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője értékelte.

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Programra 2004 és 2006 között közel 21 ezer rögzített pályázat érkezett, a keret több mint kétszeresét, 335 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel. Ebből mintegy 10 ezer érvényes támogatással, szerződéssel rendelkező pályázat volt mintegy 165 milliárd forint értékben. A négy prioritást (beruházás-ösztönzés, kis és közepes méretű vállalkozások fejlesztése, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység támogatása, információs társadalom és gazdaság fejlesztése) megfogalmazó operatív program a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság emelése terén is háromszorosan túlteljesítette a célértéket.

A GDP 2004-2006 között mintegy 3035 milliárd forinttal nőtt, melyből a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program hatására bekövetkezett emelkedés 290 milliárd forint, az összes növekmény 9,5%-a. A pályázatok fogadása lezárult, a még zajló kifizetések aránya ma már közel 90 %.

A programnak jelentős pozitív hozadéka volt az esélyegyenlőség és a környezetvédelem terén is, és több mint 83 ezer munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez - ezen belül közel 21 ezer létrehozásához - járult hozzá.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának célja a magyar gazdaság tartós növekedésének biztosítása, ezen belül is négy terület (a K+F, a kis- és középvállalkozások, a modern üzleti környezet, illetve a kkv-k) fejlesztése, finanszírozásuk elősegítése.

2008. első EU-s gazdaságfejlesztési pályázatainak beadási határideje május 5-én lejárt. Tavalyhoz hasonlóan idén is élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre álló keretek jelentős túljegyzése jellemezte a komplex technológiafejlesztési pályázatokat. 2007-hez képest több változás is történt, ilyen például, hogy a tavalyival azonos célú kiírásokra a korábbinál magasabb összegeket lehetett igényelni, és nagyobb figyelem jut a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség támogatására is.

A legfrissebb adatok alapján a kiírt pályázatok kerete 329 milliárd forint, melyből 77 milliárd forintnyit 2008-ban hirdettek meg. Eddig 4600 pályázat érkezett, 236 milliárd forint igényelt támogatással, és közel 1800 hatályos szerződés született 135 milliárd forint értékben. Egy forint Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatás több mint 2 forintnyi magánforrást mozgat meg, a magánforrások összértéke 142 milliárd Ft.

Az ÚMFT keretében a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, az általa kijelölt fejlesztési irányvonalakat kiegészítő Közép-magyarországi Operatív Program és a regionális operatív programok gazdaságfejlesztési forrásai a magánforrásokkal együtt mintegy 5800-6300 milliárd forint fejlesztés megvalósulásához járulnak hozzá 2007 és 2013 között.

Ugrás vissza Ugrás vissza...