Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tiszta ivóvíz uniós támogatásból

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. szeptember 04.

A Nemzeti Fejlesztési Terv támogatásával közel 1 milliárd forintból elkészült Gyöngyöspata és Tiszanána térségi ivóvízminőség-javítási projektje. A két beruházásnak köszönhetően kilenc Heves megyei településen közel húszezer ember jut egészségesebb ivóvízhez. Az elkészült beruházásokat Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át csütörtökön Egerben.

A miniszter a Heves Megyei Vízmű Zrt. akkreditált laboratóriumában egy vízminőségi vizsgálattal demonstrálta, milyen tiszta lett a térség ivóvize. Mint mondta, az Ivóvízminőség-javító Programra 2012-ig 176 milliárd forint uniós és központi költségvetési forrás áll rendelkezésre, ebből több mint kétmillió ember ivóvizét javíthatják majd.

Mintegy három év alatt készült el Detk, Gyöngyöspata, Gyöngyöshalász, Rózsaszentmárton, Poroszló, Újlőrincfalva, Sarud, Tiszanána és Hevesvezekény ivóvízminőség-javító beruházása. Ennek eredményeként ma már a csapvíz valamennyi paramétere megfelel az új uniós normáknak: a vas, a mangán és az arzén mennyisége az új tisztítási technológiának köszönhetően újra a szigorodó határértékek alá került.

Heves megye településein a szűretlen természetes vizek egyébként geológiai eredetű vas, mangán, ammónia, néhol arzén szennyeződéseket is tartalmaznak, ezért az ivóvíz minőségének biztosítására évekkel ezelőtt vízminőség-javító program indult. A beruházás kulcsszereplői a települések önkormányzati társulásai voltak: az öt települést lefedő AQUA-KOM Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, a négy települést lefedő Mátraaljai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, a Heves Megyei Vízmű Zrt. pedig projekt menedzserként működött közre a beruházásban.

Az 516 millió forintos Gyöngyöspata térségi ivóvízminőség-javítási projekt keretében Gyöngyöspatát a gyöngyösi vízművel összekötő csaknem tíz kilométernyi távvezeték épült, a detki vízbázist hasznosítva. Detken növelték a víztelenítő bányakutak teljesítményét, új szűrőberendezéseket szereltek fel a geológiai szennyeződések eltávolítására. A tisztítómű vízgépházának teljesítménye 1250 köbméter naponta, biztosítva ezzel a kistérség zavartalan ellátását. Gyöngyöshalászon a helyi mélyfúrású kutakat bővítették, az itt nyert vizet a Heves Megyei Vízmű Zrt. Gyöngyösi üzemegységének korszerű tisztítóberendezései kezelik. Rózsaszentmártonban is új víztisztító szűrőket építettek be, cserélték és automatizálták a hálózati szivattyúkat. A megnövelt teljesítmények révén a következő évek növekvő vízfogyasztásának is megfelelnek az új berendezések.

A 385 millió forintból elkészült Tiszanána térségi ivóvízminőség-javítási projekt részeként Hevesvezekényen új kutat fúrtak és új technológiát telepítettek. A próbaüzem sikeres volt, az ivóvíz-ellátás már jelenleg is az új vízzel történik. Sarudon egy új, 190 m talpmélységű kút létesítésével bővítették a vízbázist, valamint egy új kezelőépület épült a vízkezelési technológia gépészeti berendezései számára. Innen kapja az ivóvizet Poroszló, Tiszanána és Újlőrincfalva. Tiszanánán a vízellátás biztonsága érdekében egy 150 m3-es víztorony létesült. A meglévő vízbázisok tartalékként szolgálnak, a településeket távvezeték köti össze.

Ugrás vissza Ugrás vissza...