Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Határon átnyúló együttműködési program és pályázati felhívás Szlovénia és Magyarország között

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. szeptember 05.

A mai napon Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Ivan Žagar, a szlovén Önkormányzati és Területfejlesztési Kormányhivatal minisztere Mariborban, a Szlovénia és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködési program programindító rendezvényén bejelentette, hogy a program első pályázati felhívásának keretében 14 millió euró összegű pályázati forrás áll rendelkezésre közös határ menti fejlesztési projektek megvalósítására.

Molnár Csaba államtitkár előadásában elmondta, hogy a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 az Európai Unió kohéziós politikája fő céljainak megvalósítására törekszik. Az együttműködés célja a tagállamok gazdasági és társadalmi kohéziójának növelése, a Közösség összehangolt, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődésének ösztönzése, valamint a gazdasági, társadalmi és területi esélyegyenlőség elősegítése. A rendezvényen részt vett Mikulás Brigitta, a Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának vezetője, aki előadásában kitért a program magyar tagállami felelős szervezete, az NFÜ feladataira ebben a programban éppúgy, mint az Európai Unió Strukturális Alapjaiból támogatott más hazai és nemzetközi programok végrehajtásában vállalt szerepére.

A program hivatalos indításának szánt rendezvényen elhangzott, hogy az 1. pályázati felhívás 2008. június 27-én tették közzé (benyújtási határidő: 2008. október 30.), melynek célja olyan fejlesztések megvalósítása, amelyeknek köszönhetően a határ menti régió kiváló élet- és munkakörülményeket teremt kulturális, egészségügyi és természeti szempontból is.

A határon átnyúló hatással rendelkező pályázatok esetében feltétel, hogy a projektpartnerek között legalább egy szlovén és egy magyar partnernek kell lennie. A sikeres megvalósítás további feltétele a pályázatok közös tervezése, végrehajtása, de a közös finanszírozás is. A pályázók non-profit közjogi és magánjogi személyek, önkormányzatok, alapítványok, közintézmények, ügynökségek, kamarák, civil szervezetek is lehetnek.

A most meghirdetett pályázati felhívásban 14 millió euró összegű, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származó forrás áll rendelkezésre. Az ERFA támogatás mértéke legfeljebb 85% lehet, a nyertes pályázatok automatikusan hazai társfinanszírozásban részesülnek 10 % mértékig, A projekteket 5 %-os önrész formájában a pályázó partnereknek kell finanszíroznia.

A projektek támogatási összege 50 ezer euró és 2 millió euró között lehet.

Programterületek:

a Szlovén Köztársaság területén: Pomurje és Podravje (20%) statisztikai régiók

a Magyar Köztársaság területén: Vas megye és Zala megye

Az egyes projektek megvalósítására legfeljebb 36 hónap áll rendelkezésre, azonban minden projektnek legkésőbb 2015. március 31-éig le kell zárulnia.

Ugrás vissza Ugrás vissza...