Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megújul Miskolc villamosközlekedése

Létrehozva: 2008. október 9.
Módosítás: 2008. október 9.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Budapest, 2008. október 09.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv közel 34 milliárd forintos támogatásával megújul Miskolc villamosközlekedése. Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter részvétele mellett Szalóki Flórián, az NFÜ Közlekedési Programok Irányító Hatóságának vezetője és Káli Sándor, Miskolc polgármestere a mai napon aláírták a beruházás támogatási szerződését.

A miskolciak által „Zöld nyíl"-nak elkeresztelt nagyprojekt átfogó célja a hosszútávon fenntartható, környezetbarát, gyors és biztonságos közösségi közlekedés megteremtése és vonzóvá tétele, illetve egy modern városkép kialakítása.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv közel 34 milliárd forintos támogatásával megvalósuló, közel 38 milliárd forintos beruházás keretében korszerűsödik és meghosszabbodik a jelenlegi miskolci 1-es villamos vonala: az összesen 9,6 kilométer felújított és 1,4 kilométer új villamospálya összekapcsolja a városközpontot a sűrűn lakott lakótelepes övezettel. A támogatásból lecserélik a jelenleg használt régi, 40 éves villamosokat 31 korszerű alacsony padlójú járműre, valamint 45 hozzá igazodó korszerű megállót is építenek.

A fejlesztés a város kelet-nyugati közlekedési tengelyének komplex átalakítását jelenti, azaz a közúti villamosvasúti pályaszerkezet és kitérők, jelző és biztosító berendezések teljes rekonstrukcióját, a vontatási áramellátás biztonságos kialakítását, a villamos megállóhelyek átalakítását, a felső vezetékek, tartóoszlopaik és az eszközök cseréjét.

A várhatóan 2011-ben befejeződő munkálatok eredményeként rövidebb lesz a menetidő a Tiszai-pályaudvar-Felső-Majláth között, csökken a zajkibocsátás és a levegőszennyezettség a korszerűsített pályaszakaszon, az alacsonypadlós villamosok üzembe állításával és a peronok átalakításával pedig biztosított lesz az esélyegyenlőség a közlekedésben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...