Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egészségügyi fejlesztés európai uniós forrásból

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2008. november 28.

Kaposváron foglalták össze 3 régió legfontosabb európai uniós finanszírozással létrejött egészségügyi fejlesztéseit

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében több mint 25 milliárd forint ráfordítással valósult meg a három leginkább rászoruló régió - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl - egészségügyi ellátásának felzárkóztatása. Az eredményeket az Egészség Karaván című rendezvénysorozattal mutatják be, a sikereket és a tanulságokat pedig egy Kaposváron tartott konferencián összegezték tegnap.

Az egészségügyi ellátórendszer évtizedek óta folyamatos változásokon megy keresztül, mégis hosszú évekig gyakran érezhettük úgy, hogy néhány területen mintha megállt volna az idő. Ezeket a problémákat kívánta orvosolni az I. Nemzeti Fejlesztési Terv, ami nemcsak új lehetőségeket és új uniós forrásokat nyitott meg Magyarország előtt, de szemléletében is újat hozott.

A decentralizált, helyi kezdeményezésekre épülő fejlesztések helyett átgondolt, központilag megtervezett, ezért a teljes ellátórendszer javítását szolgáló programok indultak. Az uniós fejlesztések segítségével több mint 25 milliárd forint ráfordítással - mely a teljes Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretének 7,31 százaléka - a három leginkább rászoruló régió - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl - ellátásának felzárkóztatása kezdődött meg.

A megvalósult projektekkel elért eredmények és a jövőbeli fejlesztési lehetőségek voltak a tegnap Kaposváron megtartott konferencia fő témái. A nyitóelőadásban Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter az uniós egészségügyi fejlesztési források sikeres felhasználásáról és a további lehetőségekről beszélt, a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóság képviselője pedig az egészségügyi prioritások megvalósulását tekintette át.

A rendezvény helyszínválasztása sem volt véletlen, hiszen Kaposváron a „Kaposi Mór Oktató Kórház szűrési és diagnosztikai súlyponti tevékenységének fejlesztése" elnevezésű projekt keretében a kórházi épület infrastrukturális felújítása és 28 db új orvosi műszer beszerzése valósult meg.

A projekt célja az intézmény eszköz- és műszer infrastruktúrájának fejlesztése volt annak érdekében, hogy a megye és a régió egészségügyi ellátási rendszerének hatékonysága javuljon. A fejlesztések révén az intézmény magasabb  minőségű és költséghatékonyabb gyógyító-megelőző ellátásokat tud nyújtani a lakosságnak.

Az új eszközök beszerzésével megvalósult a sürgősségi és onkológiai ellátás és a diagnosztikai eszközfejlesztés, valamint a telepített szűrőtevékenység fejlesztése. A beruházások eredményeképpen a betegellátás körülményei jelentős mértékben javultak, az ellátás színvonala nőtt.

A munkatársak napi tevékenységében a munkafeltételek javítása - infrastruktúra-fejlesztéssel és korszerű eszközök beszerzésével - már érzékelhető.

Az elért eredményeket a nagyközönség számára az Egészség Karaván mutatja be, ami egy mobil szűrő- és vizsgálóközpontnak berendezett kamion. A kamion szakszemélyzete a helyszínen egészségfelmérést végez a lakosság körében, a szűrések természetesen mindenki számára ingyenesek. Az Egészség Kamionon elérhető szűrések és szolgáltatások:

  • digitális vérnyomásmérés,
  • koleszterinszint és vércukorszint mérés,
  • testtömeg-index és testzsír-százalék mérés,
  • szív- és érrendszeri rizikó meghatározás,
  • prevenciós tanácsadás, kalóriaigény meghatározás,
  • személyre szabott tanácsadás (pl.: mozgás, értrend, következtetések, egyedi veszélyek).
Az egészségügyi szűrések mellett a szűrőkamionon a helyi fejlesztéseket bemutató fotók, illetve a fejlesztésről készült kisfilmek kerülnek bemutatásra. Az egyes eseményeken helyi illetőségű hírességek - ismert sportolók, zenészek, művészek, írók, közéleti személyiségek - is megjelennek, akik maguk is részt vesznek az orvosi vizsgálatokon.

Az Egészség Karaván szűréseit a hétvégén- Kaposváron például 2008. november 30-án - 10-18 óra között vehetik igénybe az érdeklődők.

Ugrás vissza Ugrás vissza...