Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Sikeres roadshow az eredményes energetikai pályázatokért

Létrehozva: 2008. december 3.
Módosítás: 2008. december 3.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Budapest, 2008. december 03.

A KEOP 2007-2008-as keretéből még mintegy 21,5 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. Ebből megújuló energiahasználatra 12 milliárd, energetikai hatékonyság fokozására 8 milliárd forintot, harmadik feles finanszírozásban pedig 1,5 milliárd forintot használhatnak fel. Az Energia Központ Kht. az országos rendezvénysorozattal, a pályázati feltételek egyszerűsítésével, valamint a pályázói kör kiterjesztésével segíti a pályázókat a források minél nagyobb hányadának felhasználásában.

A változtatások sikere részben az október 15-e óta benyújt pályázatok számának alakulásából mérhető le. Október 15-e óta a KEOP-ra összesen 21 pályázat érkezett. A workshopokon zajló tanácsadás eredményességét tükrözi, hogy a benyújtott 21 pályázatból csupán 4-et utasítottak el, amely jelentős javulást mutat a korábbi arányokhoz képest.

A pályázati feltételek változtatásainak egyik legfontosabb eleme a pályázói kör kiterjesztése volt. Azzal, hogy a kis- és középvállalkozások is lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek a KEOP pályázatokon, a potenciális pályázók köre jelentősen bővült.

2007-2008-as eredmények

A KEOP-2007-4.1.0 „Hő és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása megújuló energiaforrásból" című kiírásban eddig 14 pályázatot támogattak. Ebből 6 pályázat biomassza felhasználásra, 1 biológia hulladék alapú biogáz termelésre és felhasználásra, 2 geotermikus energia hasznosítására, 1 hőszivattyús rendszerek telepítésére, 2 napenergia hasznosításra és 2 napenergia hasznosítás és hőszivattyús rendszer együttes telepítésére nyert támogatást.

A konstrukció teljes 2007-2008-as kerete 13,26 milliárd forint. A támogatott projektek beruházási költsége összesen 2 milliárd 696 millió 145 ezer forint, amiből a megítélt támogatás összege 1 milliárd 282 millió 184 ezer forintot tesz ki. A fennmaradó támogatási keret: 11 milliárd 977 millió 816 ezer forint.

A KEOP-2007-5.1.0 „Energetikai hatékonyság fokozása" című pályázaton 12 projekt nyert eddig.
A konstrukció teljes kerete 2007-2008-ban 8,76 milliárd forint. A támogatott projektek beruházási költsége összesen 1 milliárd 573 millió 478 ezer forint, amiből a megítélt támogatás összesen 699 millió 243 ezer forintra rúg, a fennmaradó támogatási keret pedig 8 milliárd 70 millió 757 ezer forintot tesz ki.

A KEOP-2007-5.2.0 „Harmadik feles finanszírozás"-ban 43 projektet támogattak.
A konstrukció teljes 2007-2008-as kerete 1,84 milliárd forint. A támogatott projektek összes beruházási költsége összesen 2 milliárd 413 millió 200 ezer forint, amiből a megítélt támogatás összege összesen 301 millió 997 ezer forint, a fennmaradó keret pedig 1 milliárd 539 ezer forint.

Szakmai segítség a pályázóknak

A roadshow résztvevői közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy jelenleg a pályázat benyújtása előtt állnak, és a roadshow-n megkapták azt a szakmai segítséget, amelyre szükségük volt még ahhoz, hogy összeálljon a pályázati anyag.
Az egyes állomásokon az Energia Központ Kht. munkatársai a potenciális pályázóknak összefoglalták a 2008-ban összegyűjt pályázatkezelési és ügyfélszolgálati tapasztalatokat. A potenciális pályázóknak, a pályázatíróknak és a projektek megvalósításában résztvevő tanácsadóknak egyaránt bemutatták a sikeres pályázatok elkészítéséhez kapcsolódó szakmai ismereteket és gyakorlati tanácsokat.

A nyertes pályázóknak „A projekt megvalósítási és fenntartási szakaszának követelményei" címmel minden helyszínen munka-megbeszélést tartottak. Ennek legfontosabb célja az volt, hogy segítséget, információkat adjanak a kedvezményezetteknek a projekt megvalósítási szakaszában felmerülő kötelezettségeik teljesítéséhez, szabályos lebonyolításhoz, és ezzel is csökkentsék a lehetséges kockázatokat.

Az elutasított pályázóknak "A támogatható projektek elkészítéséhez szükséges ismeretek" címmel minden helyszínen munkamegbeszélést tartottak Ezek célja, hogy segítséget, információkat nyújtsanak a pályázati kiírások céljaihoz illeszkedő projektek benyújtóinak, akiknek anyagát formai vagy tartalmi okokból elutasították. A szakemberek ezzel adtak új lendületet a projektgazdáknak ahhoz, hogy pályázatuk másodszorra sikerrel szerepelhessen.

Sikeres és népszerű volt a roadshow

A roadshow hét állomásán mintegy félezer érdeklődő vett részt. A tájékoztató eseményeket kísérő workshop sorozaton a korábban sikeresen és sikertelenül pályázók, pályázatírók, mérnöki irodák, kereskedelmi bankok, technológiaszállítók, szakmai szövetségek, kivitelezők, államigazgatási szervek, önkormányzatok és közintézmények egyaránt képviseltették magukat. A workshopok résztvevői konkrét javaslatokat, észrevételeket és igényeket fogalmaztak meg a KEOP pályázatokkal kapcsolatban.
Ugrás vissza Ugrás vissza...