Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:BŐVÍTI AUTÓ- ÉS GÉPIPARI TEVÉKENYSÉGÉT A LINAMAR - 184 ÚJ MUNKAHELY OROSHÁZÁN ÉS BÉKÉSCSABÁN

Cikk:


Nemzeti Fejleszési és Gazdasági Minisztérium
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. december 12.


Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Ivanics János, a Linamar Hungary Nyrt. ügyvezető igazgatója közös sajtótájékoztatón ismertették a cég megkezdett beruházását 2008. december 12-én, Budapesten. A közel 5 milliárd forint értékű kapacitásbővítés és technológiafejlesztés eredményeként 184 új munkahely létesül az autóipari és gépgyártó vállalat két magyarországi telephelyén, Orosházán és Békéscsabán.
 
A beruházás alapvető stratégiai célja az átlag évi 10%-os árbevétel növekedés biztosítása, a piaci versenyképesség és hatékonyság javítása, új technológiák bevezetése. A fejlesztések révén mindkét iparágban korszerűbb és hatékonyabb gépeket, berendezéseket vásárolhat a cég. A gyártási terület növekedésével lehetőség nyílik új gépipari termékek bevezetésére, sorozatgyártására. Kiemelt feladat a versenyképesség javítása érdekében a minőségirányítás gépparkjának fejlesztése.

A Békés megye meghatározó munkaadói közé tartozó Linamar egy alapvetően mezőgazdasági hátterű országrészen hoz létre új ipari munkahelyeket. A beruházást a gazdasági minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújtott fejlesztési támogatásban részesíti.

A Linamar Hungary Nyrt. precíziós megmunkálást, autóipari és általános ipari termékek gyártását végzi. Előbbi kategória fontosabb termékkörei a motor alkatrészek gyártásához kapcsolódó dízel adagoló rendszer alkatrészek, hideg-melegoldali turbó feltöltő egységek, csapágyházak, kiegyenlítő tengelyek, sebességváltó alkatrészek (különböző tengelyek, agyak, előmunkált fogaskerekek). Az általános gépgyártás főbb termékei a mezőgazdasági gépek és részegységeik, emelőgépek és részegységeik (SkyJack), útépítő gépek, utánfutók, nagyméretű generátor tengelyek, kompresszor és légkondicionáló alkatrészek, lift alkatrészek.

A Linamar Hungary Nyrt. jogelődje, a Mezőgazdasági Gépgyártó Rt. Orosháza (Mezőgép Rt.), 1991-ben kezdte meg tevékenységét. A társaság többségi tulajdonosa a kanadai bejegyzésű LINAMAR Corporation. A konszern világszerte több mint 11.000 főt foglalkoztat, Európában Magyarországon kívül Németországban és az Egyesült Királyságban rendelkezik gyártó tevékenységet végző telephellyel. A konszern működési területei között megtalálható az autóipari és a mobil ipari eszközök gyártása, valamint a könnyű-, nehéz- és egyéb gépjárművek gyártása is.

 
Ugrás vissza Ugrás vissza...