Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Turisztikai fejlesztések a veszprémi Vár körül

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2008. december 16.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 860 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében" című pályázat megvalósítására. A több mint 1 milliárd összköltségvetésű kiemelt projekt keretében 4 terület összehangolt turisztikai fejlesztése valósul meg a Királynék Városában. A projekt támogatási szerződését a mai napon írták alá.

A turizmusfejlesztés helyszíne a Vár és az Állatkert között elterülő Séd-völgye. A veszprémi Séd-patak mintegy három kilométeres, városi szakaszán festői szépségű völgyben kanyarog, amelyet geológiai szempontból is érdekes, 30 - 40 m magas dolomitsziklák fognak közre. A csodálatos területen két kolostor is működött, az egyikben hímezték a koronázási palástot, míg a másik lakója Árpád-házi Szent Margit volt. A patak egyik mellékvölgyében (Fejesvölgy) épült meg az Állatkert, innen nem messze működött mintegy tíz évig (1971-ig), a volt városi Vidámpark.

Napjainkban a környék területeinek többsége az Önkormányzat tulajdonában, vagy kezelésében van. A közvetlen környezet a legutóbbi évekig meglehetősen elhanyagolt állapotban volt, hasznosítási, fejlesztési elképzelések nélkül.

A projekt megvalósításának helyszínei:

A kiemelt projekt keretében 4 akcióterület összehangolt turisztikai fejlesztése valósul meg:

1. a Szent Benedek-hegy és környezetének turisztikai célú revitalizációja,
2. a Betekints-völgy megnyitása a belváros felől, a Kittenberger Kálmán utca rendezvényhelyszínné alakítása,
3. a Betekints - völgy (volt Vidámpark) turisztikai célú revitalizációja,
4. tájépítészeti zöldfelület-rendezés, akadálymentes sétány kialakítása.

A négy fejlesztéshez magánberuházásból még egy ötödik terület, a Pajtakert fejlesztése kapcsolódik, ahol ivóvízvételi és kerékpár-tározási lehetőség, oktatási, ismeretterjesztési funkciók, vendéglátó ipari egység és kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások megújítására lesz lehetőség.

Veszprém megnövekedett idegenforgalmi vonzerejével a városban és környékén gazdaságfejlesztési hatásokat generál, hiszen a kereslet növekedésével párhuzamosan szükség van a kínálat bővítésére is. A város így képes a Bakony-Balaton térségben betöltött kiemelt pozícióját megerősíteni.  fejlesztés közvetetten az idegenforgalom és vendéglátás lehetőségeinek javulását, újabb magánerős befektetések elindítását eredményezi. A megújult kulturális táj, műemléki és természeti környezet egyedi funkciójával hozzájárul a város idegenforgalmi potenciáljának kiaknázásához.

Ugrás vissza Ugrás vissza...