Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Több mint négymilliárdos szennyvízberuházás Kál és térségében

Létrehozva: 2009. február 5.
Módosítás: 2009. február 5.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával hat Heves megyei településen épül ki a szennyvízcsatorna-hálózat, és elkészül egy korszerű szennyvíztisztító telep is, így nemcsak az ott lakó tízezer ember élhet majd egy tisztább és egészségesebb környezetben, de a térség sérülékeny ivóvízbázisa is biztonságba kerül. A 4,3 milliárd forintos uniós projekt előkészítésére mintegy 54 millió forintot nyert el az önkormányzati társulás. Az erről szóló támogatási szerződést csütörtökön írták alá a társulás gesztori szerepét vállaló Kompolton. Az eseményen részt vett Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is.

Kálon, Kápolnán, Kompolton, Aldebrőn, Feldebrőn és Tófalun nincs szennyvízcsatorna-hálózat, régóta tervezik már a megépítését. A térség ivóvízellátását a felszín alatti vizek biztosítják, a települések azonban túlnyomórészt sérülékeny ivóvízbázison fekszenek, ezért is kiemelten fontos a zárt szennyvízelvezetési rendszer mielőbbi kiépítése.

 Az uniós fejlesztés eredményeképp a hat településen - 4861 lakás bekapcsolásával - lehetővé válik a kommunális szennyvíz csatornán keresztüli elvezetése, a Kálon megépülő szennyvíztisztítóban pedig a korszerű tisztítása. A tervek szerint megépül 62,5 km gravitációs közcsatorna, 32 közterületi átemelő és 12 km nyomóvezeték.

 Az uniós projekt előkészítése 63 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát (mintegy 54 millió forintot) a KEOP biztosítja. Az összegből tanulmányok, költséghaszon-elemzések készülnek, és különböző engedélyeket szereznek be. Nagy könnyebbséget jelent, hogy a társulás a vízjogi létesítési engedélyt már korábban megkapta. Az előkészítést követően a pályázat második fordulójában történik majd a kivitelezés, amelyhez szintén 85 százalékos támogatás várható. Az előkészítés a tervek szerint ez év végéig tart, ezután kezdődhet a kivitelezés, ami 2013 decemberében fejeződik be.

Az előkészítési támogatásról szóló szerződést Boros Norbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának főosztályvezetője és Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere írta alá.

 A szerződés-aláírási ünnepségen a miniszter hangsúlyozta: 2015-re a csatornaellátottság országos szinten a jelenlegi 69 százalékról 89 százalékra fog nőni, a hálózattal összegyűjtött szennyvíz pedig kizárólag biológiai tisztítás után kerül majd a befogadókba. Mindezek megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 és 2013 között 361 milliárd forintot biztosít.

Ugrás vissza Ugrás vissza...