Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kőtár alatti partfalszakasz korszerűsítés Dunaújvárosban

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. február 20.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében, kiemelt projektként valósulhat meg a dunaújvárosi római kőtár alatti partfalszakasz stabilizációja. A több mint 275 millió forint uniós támogatásról tegnap írtak alá támogatási szerződést.

A dunaújvárosi partfalszakasz védelmének korszerűsítése mára feltétlenül szükségessé vált, hisz a jelenlegi partvédőmű létesítményeinek műszaki színvonala olyannyira elavult, hogy a kialakult állapotok veszélyeztetik a város középületeit, lakóépületeket és az infrastruktúrát. Dunaújvárosban a Duna-parti partfalszakasz szerves része a város belterületének: parkosított területén sétányok, felette többszintes lakóházak, középületek, közutak és közművek húzódnak. A római castrum a felszínmozgások miatt már károsodást szenvedett, a további károsodás felbecsülhetetlen kultúrtörténeti károkat eredményezne, a védelem emiatt is kiemelt jelentőséggel bír.

A beavatkozás egységes szemléletű, a teljes védelmi területre kiterjedő, összehangolt, komplex mérnöki program szerint történik, felhasználva a jelen kor környezet- és energiatudatos építés (fenntartható építés) eredményeit. A fejlesztés célja a mai követelményeknek megfelelő, biztonságos, energiatakarékos műtárgyak, berendezések létrehozása, megvalósítása.

A projekt konkrét célja a római Kőtár alatti partfalszakasz stabilitásának biztosítása, a károsodott vízelvezető-, közlekedő és műemléki létesítmények helyreállítása és megóvása. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával, kiemelt projektként végre lehetőség nyílik a végleges stabilizációra és a Kőtár környékén lévő magaspart biztonságának megteremtésére.

A projekt révén megvalósul a Kőtár és az alatta lévő létesítmények, lépcsők, járdák, vízelvezető, korszerűsítése, stabilitásuk megteremtése. A meglévő védmű üzemeltetési költségei csökkennek, az energiatakarékos, korszerű, új szivattyúk, csörlők beépítése által az üzembiztonság javul.

Ezen túl a projekt megvalósításával csökken a környezeti terhelés, javul a városban a környezetbiztonság, csökken a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának a lehetősége. Nem utolsósorban a meglévő partvédőmű létesítményeinek, elavult berendezéseinek korszerűsítésével jelentős villamos energia megtakarítása érhető el.

A projekt jelentős hatást gyakorol a régió gazdaságára, hisz az omlások miatt fennálló hátrány megszűnik és a beruházás jelentős munkahelymegtartó- és teremtő lehetőséget biztosít. A város biztonságos közlekedése a Dunai magaspart hatásterületén alapja a gazdasági tevékenységek sikeres folytatásának.

Ugrás vissza Ugrás vissza...