Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2010 nyarán fellélegezhet Komárom - Jövőre elkészül a 13. sz. főút Komáromot elkerülő szakasza

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. március 20.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósulhat meg a 13. számú főút Komáromot délről elkerülő szakasza. A közel 2 milliárd forintos támogatásról szóló szerződést ma adták át Komáromban.

A 13. számú főút Komáromot elkerülő szakaszának köszönhetően a város 1. és 13 sz. főúti átkelési szakaszainak forgalmi terhelése csökken, és a Komárom Ipari park teherforgalma a városból az M1 autópálya irányába vezetődik majd ki.

A kivitelezés európai uniós társfinanszírozással valósulhat meg, az ezt megerősítő, már aláírt támogatási szerződést a komáromi Polgármesteri Hivatalban dr. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter adta át Szabó Mártának, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. területi irodavezetőjének.

Komárom városát - főként az ipari park működése miatt - igen nagymértékben terheli a településen áthaladó tranzitforgalom, melynek túlnyomó részét a nehéz tehergépjárművek alkotják. A forgalomnagyság döntő hányada az M1 autópálya felé irányul, az 1 és 13 sz. főutak átkelési szakaszait felhasználva. Ezek hatására Komárom város jelentős környezeti terhelésnek van kitéve egyebek között a zaj, a légszennyezettség és a magas baleseti kockázat miatt.

Az elkészült forgalmi vizsgálat alapján az elkerülő útra terhelődne át a jelenlegi forgalomból 20% a Koppánymonostorból a 13 sz. főút felé közlekedőkből, 80% az 1 sz. főúton áthaladókból, 30% a 13 sz. főúton haladókból és 90% a szlovák határ felől érkező nehézforgalomból.

A beruházás megvalósítását indokolja a tervezett Komárom-Komárno közötti új közúti Duna-híd országos közúthálózattal történő összekötése is. A majdani, interregionális kapcsolatot biztosító híd forgalmát ez az elkerülő út hivatott elvezetni az M1 autópálya felé.

A kivitelezés befejezése 2010. június 30-án, az út forgalomba helyezése 2010. augusztus végén várható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...