Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ünnepélyes keretek között átadták az új Miskolci Mechatronikai Ipari Parkot

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. március 25.


Miskolc Megyei Jogú Város az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az új Mechatronikai Ipari Park megépítésére. A kiemelt projektnek köszönhetően lehetővé válik Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése. Ma ünnepélyes keretek között adták át a megújult Ipari Parkot, az eseményen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A Miskolci Ipari Park (MIP) 68,5 hektáros területe a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján 2005. decemberében nyerte el az „Ipari Park” címet.

Az elmúlt két évben a betelepült vállalkozások részére történt értékesítések következtében azonban korlátozottá vált a további beruházások fogadására alkalmas szabad ingatlan. Az elmúlt időszakban megélénkült befektetői érdeklődés miatt az ipari park fejlesztése és bővítése létfontosságú a város fejlődése szempontjából, ezért 2007-ben a MIK ZRt. megvásárolta Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától az ipari parkkal határos, a köznyelvben „repülőtér” néven ismert külterületi ingatlant, így a MIP területe további 45 hektárral bővült.

A Miskolci Ipari Park bővítését megvalósító, közel 1,3 milliárd forint összértékű fejlesztés, az úgynevezett Mechatronikai Ipari Park projekt, 2007. augusztusában kiemelt minősítést nyert. Így a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió 50%-os (700 millió forintos) támogatásával valósulhatott meg.

A projekt fő célkitűzése Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése. A közvetlen célcsoportot azok a mechatronikai ipari termelő, és szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozások jelentik, amelyek kedvező működési, és együttműködési feltételeket találnak a MIP-ben.

A projekt másik kiemelt célja a szomszédságban működő Bosch gyárak és a sikeres Pólus program szinergiáinak kihasználásával a mechatronikai ipar, az innovatív ipari technológiák nagyobb léptékű fejlesztésének elindítása, a korszerű mérnöki, műszaki tudományokra, gazdálkodás–menedzsment tudásra és készségekre épülő gazdaságfejlesztési gyakorlat fejlesztése. Fontos feladat a tartósan eredményesen működő termelő és termelő-szolgáltató vállalkozások számának növelése, a vállalkozói készség ösztönzése, új munkahelyek létrehozása, azaz a munkanélküliség arányának csökkentése a városban és az agglomerációban, a műszaki végzettségű munkanélküliek – különösen a pályakezdők - foglalkoztatási feltételeinek javítása.

A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. és a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásával, partnerségben valósította meg a Mechatronikai Ipari Park projektet.

Az ipari park fejlesztésével a város elsősorban munkahelyteremtő beruházásokat megvalósító befektetők számára kíván vonzó lehetőséget teremteni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...