Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós források Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna határon átnyúló együttműködésének fejlesztésére

Létrehozva: 2009. június 22.
Módosítás: 2009. június 23.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. június 22.


A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint a program Közös Irányító Hatósága megjelentette a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 első pályázati felhívását. A pályázati felhívás keretében több mint 13 millió euró vissza nem térítendő ENPI közösségi forrás áll rendelkezésre.

Az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszközből (az angol rövidítés szerint: ENPI) az Unió kimondottan a külső határokon átnyúló együttműködési programokat támogatja. A támogatás célja annak elkerülése, hogy a közösség külső határai mély politikai-gazdasági választóvonalként húzódjanak végig a kontinensen. Az egyelőre tartósan az EU-n kívül maradó partnerországokkal való együttműködés Magyarország esetében az ukrán határszakaszt érinti. A Közös Operatív Program keretében kizárólag olyan pályázatok benyújtására, illetve projektek támogatására van lehetőség, amelyekben ukrajnai partnerszervezet is részt vesz.  

A program célja az együttműködés fokozása és elmélyítése Ukrajna Kárpátalja, Ivano-Frankivszki és Csernovici régiói és a tagállamok támogatott illetve „szomszédos” határ menti régiói között, környezeti, szociális és gazdasági szempontból fenntartható módon.

A most megjelentetett, egyben első,egyfordulós pályázati felhívás keretében a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, humán erőforrás fejlesztés, oktatás, kulturális és innovációs együttműködések, katasztrófavédelem, valamint a környezet- és természetvédelem terén megvalósuló határon átnyúló együttműködések támogatására nyílik lehetőség.

Magyarországon támogatásra jogosult Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szlovákiából Kassa és Eperjes megye, Romániából Szatmár, Máramaros és Szucsava megye, ukrán oldalról pedig Kárpátalja, Ivano-Frankivszki és Csernovici megye. A potenciális pályázók körét többek között a programterületen található helyi- és megyei önkormányzatok, az állami- és önkormányzati intézmények, non-profit szervezetek, kistérségi társulások, fejlesztési ügynökségek, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, nemzeti parkok, egyetemek, kamarák, turisztikai szervezetek, munkaügyi központok alkotják. A projekt megvalósításban Projekt Partnerként kötelezően részt kell vennie legalább egy ukrán és egy tagállami (magyar, szlovák vagy román) szervezetnek a jogosult programterületről.
 
További információ: www.huskroua-cbc.net

Ugrás vissza Ugrás vissza...