Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NFÜ: fél évvel tovább igényelhető a megemelt előleg

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. július 8.


A 2009. December 31-ig megjelenő pályázati felhívások esetén igényelhetik a pályázók az akár 40 százalékos előleget

Meghosszabbította fél évvel az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályá¬zói által igényelhető, megemelt összegű előleg nyújtásának határidejét a kor¬mány. A döntés értelmében a 2009. december 31-ig megjelenő pályázati felhívások esetén az elnyert támo¬gatás akár 40 százalékát is előlegként igényelhetik a pályázók.

A pénzügyi-gazdasági világválság és a hitellehetőségek szűkülésének kedvezőtlen hatá¬sait igyekezett ellensúlyozni a kormány, amikor 2008 decemberében úgy döntött, hogy – elsősorban a gazdaságfejlesztési és a turisztikai beruházásokat, valamint a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós pályázatoknál – az elnyert támogatás 40 százalékára emeli fel a pályázók által igényelhető előleg összegét. Az intézkedésnek köszönhetően elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok jutottak olyan többletforráshoz, amely – sok esetben a drága és a válság miatt nehezen elérhető bankhiteleket kiváltva – lehetővé tette a projektek megvalósításának gyorsabb megkezdését, likviditásuk megőrzését.

Az elmúlt időszak tapasztalatai, valamint a pályázók körében végzett felmérések azt mu¬tatják, hogy a magasabb összegű és gyorsabban hozzáférhető előleget jónak tartják a projektgazdák. A magasabb összegű előleg kedveltségét is mutatja, hogy míg 2008 de¬cemberéig az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kifizetett előleg összege nagy¬jából 50 milliárd forintot tett ki, addig ez az összeg 2009 májusára meg-duplázódott: csak az év első öt hónapjában 52 milliárd forint előleget fizetett ki a pro¬jektgazdáknak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A kormány döntésének értelmében a megemelt összegű előleget 2009. június 30. helyett 2009. december 31-ig igényelhetik a nyertes pályázók. Az időközi kifizetés igénylésének határidejére vonatkozó szabályok is változtak: a nyertes pályázók az előleg igénylésé¬től számított hat helyett ezután nyolc hónapon belül kötelesek a már megkezdett projektjük után időközi kifizetési igénylést benyúj¬tani.

Az NFÜ számításai szerint 2009-ben a regionális operatív programok pályázataival együtt összesen mintegy 300 pályázati kiírást hirdetnek meg, várhatóan több mint 920 milliárd forintos keretösszeggel. A most futó és az ezután megjelenő kiírásokat is figyelembe véve 2009-ben így várhatóan 116,7 milliárd, 2010 első felében pedig további 42 milliárd forint előleget kaphatnak majd meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályázói.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...