Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közel 1,5 milliárd forint uniós támogatás Debrecen megújuló városközpontjának

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. szeptember 02.


Összesen közel másfél milliárd forint európai uniós forrásból valósulhat meg Debrecen megyei jogú város központjának funkcióbővítő fejlesztése. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében újabb közösségi terek jönnek létre, közút-, köztér- és épületfelújításra kerül sor. A jelentős gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatás mellett a városrehabilitáció a helyi közösség megerősödésével, a kulturális kínálat növekedésével is jár. A mai napon került sor a fejlesztést rögzítő támogatási szerződés aláírására.

A kormány gyorsító csomagjának köszönhetően 2008 második felétől érdemben gyorsult fel a magyarországi nagyberuházások végrehajtása. Kevesebb engedélyt kell beszerezni, könnyebb az adminisztráció, és gyorsabbá válik a kivitelezés folyamata is.

Ma már 1200 projektből áll az a csomag, amelynek uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjei a magyar vállalkozásoknak 2440 milliárd forint értékben adnak megrendeléseket az elkövetkező két évben. Ezen nagy beruházások közül 850-re már megkötötték az uniós támogatási szerződést, közel 500 projekt esetében, 800 milliárd forint értékben pedig már elindult vagy a közeljövőben indul a kivitelezés.

Debrecen városfejlesztésének célja a városközpont jellegű városkép erősítése, az épített környezet védelme és felújítása, a zöldfelületek fejlesztése, a központi területek közlekedési feltételeinek javítása és a tömegközlekedés fejlesztése.

A beruházás során megépül a Nyugati kiskörút Hatvan u - Arany J. u közötti szakasza, ennek keretében 2x2 forgalmi sáv és két szélen buszsávot hoznak létre, mindkét oldalon járdával. Emellett jelzőlámpa csomópontok, csapadékvíz-elvezetés, közvilágítás és zöldfelületek is kiépülnek, elkészülnek a szükséges közművek. Megújítják és körbekerítik az emlékkertet, bővítik és akadálymentesítik a Romkert kiállítóterét, emellett a Veres Torony belső kiállító terét átszellőző üvegtetővel lefedik és sor kerül a sérült falak javítására, konzerválására is. A fejlesztés során a Halköz téren komplex burkolatot alakítanak ki, parkosítanak, vízmedence, utcabútor kerül elhelyezésre.

A projekt sikeres megvalósulásának eredményeként hosszabb távon javul a Belváros eddig feltáratlan lakótömbökkel zsúfolt nyugati részének megközelíthetősége, valamint csökken a városrész forgalmi terheltsége, így a környezetszennyezés mértéke. A Nyugati kiskörút megvalósítása által felértékelődik az eddig jellemzően beruházás-hiányos terület, vonzóvá válik a befektetők, illetve a vállalkozások számára, erősödnek a gazdasági és kereskedelmi funkciók. A megvalósuló akadálymentesítések, valamint az Ifjúsági közösségi ház kiteljesedő funkciói révén a Belváros az esélyegyenlőségi célcsoportok számára is élhető, fontos szolgáltatásokat nyújtó területté válik.

A Debrecen megújulását célzó projekt összköltsége 1,9 milliárd forint, az uniós támogatás összege közel 1,5 milliárd forint. A fejlesztések várhatóan 2011 közepére valósulnak meg.

2007-2010 között közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre városfejlesztésre, ebből a kormány 19 megyei jogú város városrehabilitációs fejlesztését hagyta jóvá 41,4 milliárd forint értékben, melyből közel 27 milliárd forintot az Európai Unió biztosít. Ezek közül a mai támogatási szerződés aláírásával immár 3 megyei jogú város (Debrecen, Sopron és Győr) projektje rendelkezik támogatási szerződéssel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...