Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyógyintézeti Központtá alakul a Kecskeméti Megyei Kórház

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. szeptember 3.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv több mint 80 milliárd forintos támogatásával 8 pólus kórház fejlesztése valósulhat meg. Ezeknek egyike a Kecskeméti Megyei Kórház, melynek teljes körű felújítását, gyógyintézeti központtá válását közel 10,5 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió. A fejlesztés támogatási szerződését Székely Tamás egészségügyi miniszter részvételével ünnepélyes keretek között, ma írták alá.

A Kecskeméti Kórház Bács-Kiskun megye legnagyobb egészségügyi intézménye, éppen ezért kiemelkedően fontos a megye szükségleteinek megfelelő korszerűsítése. A kórház jelenleg relatíve alacsony ágyszámmal, több telephelyen, pavilonrendszerű szervezeti egységekben megosztva működik.

A most induló fejlesztésnek köszönhetően a betegellátás egy telephelyre koncentrálódik, a pavilonok száma csökken, elősegítve ezzel az intézmény Gyógyintézeti Központtá alakulását.

A fejlesztés célja a vezető halálokok és a gyermekellátásban szerepet játszó szakellátások, diagnosztikai és terápiás egységek centralizációjának elősegítése, integrált rendszerek kialakítása, az erőforrások koncentrálása a hatékony és folyamatos betegellátás biztosításának érdekében. A fejlesztés során megvalósul a betegellátás és a munkakörülmények minőségének javítása, korszerű, energiatakarékos és környezetkímélő infrastruktúra jön létre, fejlett technológiák és szolgáltatások  kerülnek bevezetésre, és kialakul egy betegbarát hotelszolgáltatás is. Új tömbépületet építenek, megtörténik az épületek rekonstrukciója és bővítése, új gépek és műszerek kerülnek beszerzésre, kiépül egy központi betegirányító és beteghívó rendszer, megtörténik a teljes körű akadálymentesítés, és a kórház információs technológiai korszerűsítésére is sor kerül.

Az erőforrás koncentrációjával, az intézményi struktúra racionalizálásával, a szakmai és fizikai integráció megvalósításával, szakmai koordinációval, a fenntarthatóság és a magas szintű szolgáltatások biztosításával az intézmény a megyehatárokat átívelően tud majd „mágnes kórházként” funkcionálni. Bács-Kiskun megye lakosságának életszínvonalában rendkívül nagy lépést jelent a fejlesztés, amelynek megvalósulásával a huszonegyedik század színvonalának megfelelő terápiás és diagnosztikai feltételrendszer alakul ki a kórházban.

„A ma aláírásra kerülő  szerződéssel mintegy 10, 5 milliárd forint, a régióba érkező több, mint  31 milliárd forint fejlesztési forrás közel harmada érkezik Kecskemétre. A projekt tervei szerint ebből megváltozik az ellátás elhelyezése: a korábbi, szétszórt, pavilon rendszerű struktúrából a koncentrált, tömbkórház jellegű ellátásra sikerül átállni. Jelentősen javulni fog a kórház műszerezettsége, a kórházak közötti feladatmegosztás és kommunikáció fejlesztésével javul a progresszív ellátás. A feladatok és a lehetőségek koncentrálásával javul a kapacitások kihasználtsága és így a gazdaságosság is” - foglalta össze a fejlesztés lényegét Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...