Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Brüsszeli igen a 4-es metróra

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. szeptember 04.


A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a 4-es metró I. szakaszának fejlesztésére. A mostani döntéssel immár 11 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 16 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 12 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac.

A 4-es metró megépülésével fellélegzik Budapest közlekedése. Az összesen 212 milliárd forintos támogatással (181 milliárd forint uniós forrás, 41 milliárd forint költségvetési támogatás) megépülő metró naponta 350.000 utas közlekedését teszi gyorsabbá és kényelmesebbé. A várhatóan 2012-ben műszakilag befejeződő beruházás az unió számára is kiemelten fontos, hiszen környezetvédelmi szempontból is hozzájárul egy nagyváros környezetbarát közlekedésének megteremtéséhez.

Magyarország jól teljesít a nagyprojektek elfogadása és brüsszeli jóváhagyása terén. Az elmúlt napokban ugyanis az uniós döntéshozók részéről megszületett az első közlekedési nagyprojekt jóváhagyása, mely a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztését támogatja. Ennek a projektnek az elfogadása azért is fontos számunkra, mert ez a beruházás az első közlekedésfejlesztési nagyprojekt az Unióban, amelyet a 2007-13 közötti időszakban Brüsszel a támogatásáról biztosított.

A most elfogadott nagyprojektek is részét képezik annak az 1200 nagyberuházásnak, amelynek uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjei a magyar vállalkozásoknak 2440 milliárd forint értékben adnak megrendeléseket az elkövetkező két évben. Ezen nagyberuházások közül 850-re már megkötötték az uniós támogatási szerződést, közel 500 projekt esetében, 800 milliárd forint értékben pedig már elindult vagy a közeljövőben indul a kivitelezés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...