Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Újabb nagyprojekt kapott Brüsszeli jóváhagyást

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. november 03.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a „Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása” nagyprojektre. A mostani döntéssel immár 12 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 14 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 11 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be az összes tagállam közül – Lengyelország után – a legtöbb nagyprojektet, az összes tervezett nagyprojekt arányát tekintve azonban Magyarország az első. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac.

A Makói Kistérség minden településén - mintegy negyed század óta - vezetékes ivóvíz-ellátás működik, ami a szennyvízcsatornázás hiányában, az épületek korszerűsítésével párhuzamosan, egyre nagyobb gondot okoz a kistérség településein. Makón jelenleg 23 százalékos a csatornázottság, a projekt célja az agglomeráció teljes lakosságának csatornahálózatba való bekötése.

A Brüsszel által ma elfogadott 14,1 milliárd forintos összköltségvetésű, 11,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló makói nagyprojekt több mint 41 ezer lakos életminőségét fogja javítani a térségben.  A projekt Makó szennyvízcsatorna-hálózatának bővítését, Makó város közvetlen közelében található öt településen új szennyvízcsatorna-hálózat építését és – részben közvetlenül, részben a makói szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül - a makói szennyvíztisztító telephez történő csatlakoztatását foglalja magába. Bővül Makó szennyvíztisztító telepe, továbbá szennyvíziszap-kezelő és elhelyező rendszer is kialakításra kerül.

A projekt megvalósulásával megszűnnek a térségben élők egészségét veszélyeztető kockázatok, nagy arányban csökken a Maros vízgyűjtő területének szennyezettsége és a környezetszennyezettség. A zárt szennyvízelvezetési és tisztító rendszer kiépítése által a talajvíz és a talaj szennyezettsége, és az ezekkel összefüggő megbetegedések is csökkenek. Javul a felszíni vizek minősége és csökken a térség élővilágának és természetvédelmi területeinek veszélyeztetettsége is.

Hosszú távon „Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása” elnevezésű projekt megvalósulásával jelentősen javul az életminőség, a kistérség vonzereje és lakosságmegtartó képessége nő. A kistérség gazdasági fejlődésének is nagy lendültetett adhat a projekt, többek között valószínűsíthető, hogy a kistérség idegenforgalma is élénkülni fog a megvalósulást követően.

Ugrás vissza Ugrás vissza...