Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NFÜ: osztálykirándulások a leghátrányosabb helyzetű kistérségekbe

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2010. április 28.


A leghátrányosabb helyzetű kistérségek (LHH) gazdasági fejlettségében mutatkozó különbségek csökkentése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célzott programot valósít meg a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben. A programok egy igen érdekes, speciális eleme az a felhívás, hogy az egyes iskolai és kiránduló csoportok e térségekbe tervezzék programjaikat. A kezdeményezés lényege egyrészt az, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezeket a térségeket, másrészt, hogy minél több bevétel képződjön a leginkább rászoruló vidékeken.

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is jelentős az egyes térségek gazdasági fejlettségében mutatkozó különbség. Ennek csökkentése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célzott programot valósít meg a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben (pl. Cserehát, Ormánság, Szatmár-Bereg, stb.). Tényleges eredmény azonban csak széles társadalmi összefogással érhető el. Ezért a program kiegészítéseként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség LHH Fejlesztési Programirodája több olyan kezdeményezéssel is élt, amelyek segíthetik a hátrányos helyzetű térségeket. Közülük az egyik, hogy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógusokkal ajánlatokat készíttetett e térségekbe irányuló osztálykirándulások programjaira. A kezdeményezés lényege egyrészt az, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezeket a térségeket, másrészt, hogy minél több bevétel képződjön a leginkább rászoruló vidékeken.

A program első szakaszában 18 kistérségre – így szatmári, tokaj-hegyaljai, zselici tájakra – került kidolgozásra részletes programajánló, de nyárra valamennyi kistérség bemutatkozása elkészül. A www.nfu.hu/lhh_turizmus oldalon elhelyezett dokumentáció nem csupán a látnivalók felsorolásával segíti az osztálykirándulások szervezőit, hanem az élményközpontú pedagógiára épülő módszertani ajánlást is olvashat az érdeklődő. A kistérségi turisztikai attrakciók leírása mellett megjelölésre kerültek, hogy mely évfolyam mely tantárgyaihoz kapcsolódhatnak a látnivalók, milyen szálláslehetőségek állnak rendelkezésre. Az olvasó dolgát megkönnyíti, hogy a téma szerinti rendszerezést piktogramok segítik. A program a méltányos turizmus alapelveire épít, amikor tematikusan olyan kirándulási célterületeket jelöl meg, melyek az ország kevésbé fejlett területeire irányulnak, hiszen nem mindegy, hogy a szállásra, étkezésre, belépőjegyekre elköltött forintok hol hasznosulnak. A Programiroda nem csak a vendégéjszakák számának növekedésében bízik, hanem arra is épít, hogy aki fiatalként megszeret egy vidéket, az felnőttként is visszatér oda.

Az interneten elérhetővé tett osztálykirándulás ajánlatcsomag nyáron új, önálló honlapra költözik, lehetőséget biztosítva a folyamatos tartalomfejlesztésre, interaktív felhasználásra és az aktuális programajánlatok bemutatására. A bemutatott kistérségek ugyan hátrányos helyzetűek, azonban az ország legszebb vidékei közé tartoznak, hagyományaik, értékeik megismerése – középkori templomoktól nemzeti parki területeken át kortárs művészeti alkotásokig – bármely korosztály hasznára szolgál.

A részletek megtekintéséhez kattintson a www.nfu.hu/lhhturizmus oldalra.

Ugrás vissza Ugrás vissza...