Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Komplex vállalati technológia fejlesztés a hazai vállalatok és a hazai gazdaság versenyképességének erősítéséért az Új Széchenyi Terv irányaival összhangban

Létrehozva: 2010. augusztus 10.
Módosítás: 2010. augusztus 10.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóközleménye
2010. augusztus 09.
2010-ben ismét meghirdetésre kerül - az Új Széchenyi Terv irányaival összhangban - a Gazdaságfejlesztési Operatív Program harmadik legmagasabb támogatási összegű támogatását kínáló GOP-2010-2.1.1/C „Komplex vállalati technológia fejlesztés” című pályázati kiírás. A támogatási konstrukció keretében legalább 150 millió, de legfeljebb 400 millió forint igényelhető, és a megítélt támogatás 25%-a vehető igénybe előlegként. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd forint a 2010. évre.
Az ipari ágazatokban működő vállalkozások a teljes nemzetgazdasági foglalkoztatás közel 25%-át biztosítják Magyarországon. A szektorban működő nagyvállalatok jelentős közvetlen foglalkoztatást generálnak, ennél is jelentősebb az a közvetett hatás, amely a főleg kis- és középvállalkozásokból álló beszállítói hálózatukon keresztül érvényesül.
A GOP-2010-2.1.1/C „Komplex vállalati technológia fejlesztés” című pályázati kiírás célja, hogy támogatást nyújtson a magyar vállalkozásoknak ahhoz, hogy
  • meglévő termelőkapacitásuk fejlesztésével, vagy új tevékenységek indításával stabilizálhassák a helyüket a válság után újrarendeződött piacokon,
  • növeljék az árbevételüket és exportteljesítményüket,
  • egyúttal megrendeléseikkel segítsék mindebben a beszállítói körükben tevékenykedő vállalkozásokat is.
A pályázati kiírás keretében a modern eszközök és berendezések mellett informatikai fejlesztés, gyártási licenc és know-how vásárlása során felmerült kiadások, piacra jutási, infrastrukturális és ingatlanfejlesztési, tanácsadási, valamint minőség- és egyéb irányítási rendszerek bevezetési költségei számolhatóak el.
A támogatás mértéke a vállalkozás méretétől függ: a mikro-, kis- és középvállalkozások az összes elszámolható költség 40%-át, a nagyvállalkozások legfeljebb 30%-át nyerhetik el. A pályázat keretében olyan induló vállalkozások is pályázhatnak, amelyek partner vagy kapcsolt vállalkozásaik révén felelnek meg a kiválasztási és támogathatósági feltételeknek.
A korábbi években is meghirdetett pályázat idei kiírásában több feltétel módosult. A konstrukció feltételrendszere összehangolásra került az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési céljaival. Ennek megfelelően az értékelő rendszer erősen preferálja a KKV körbe tartozó pályázókat, valamint a húzóágazatokban megvalósuló projekteket. Az új értékelő rendszer keretében a pályázó múltbeli adatainak értékeléséről pozitív irányba tolódik a hangsúly a projekt megvalósíthatóságának értékelésére. Értékelési szempontként jelennek meg a megvalósítandó projekt nemzetgazdasági vonatkozásai, így pontozásra kerül a projekt költségvetésén belül a minél magasabb hazai beszállítói hányad, mutató méri a pályázó cégek által Magyarországon megfizetett adó összegét, valamint új értékelési szempontnak számít a projekt megvalósítása révén vállalt nagyobb exportképesség is.
A kiírás feltételrendszere figyelembe veszi a válság utáni újrarendeződést jellemző gazdasági tendenciákat is, így a korábbinál kedvezőbben került meghatározásra a megelőző évek árbevétel-változásához kapcsolódó jogosultsági kritérium. Ezen a területen kiemelten érvényesül a húzóágazatok, így a kiemelt exportképességű, és jelentős magyar beszállítói körrel rendelkező járműgyártó ágazat preferálása.
Az állami támogatásokkal történő hatékony gazdálkodás jegyében az értékelési rendszer előnyt biztosít azon vállalkozások számára, amelyek a kötelezőnél nagyobb önerőt vállalnak a projekt megvalósításában.
A Magyarország hat konvergencia régiójában megvalósuló fejlesztések támogatására vonatkozóan 2010. szeptember 17-től 2010. október 29-ig van lehetőség pályázatok benyújtására. A pályázati kiírás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el a Pályázatok menüpontban http://www.nfu.hu/palyazatok.

Ugrás vissza Ugrás vissza...