Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Négy ivóvízhálózat rekonstrukciós projekt valósulhat meg svájci támogatással

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2010. november 10.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében négy pályázó közel 25 millió svájci frank támogatást nyert vízellátási infrastruktúrája fejlesztésére. A sikeres pályázatok eredményeként Ózdon, Balassagyarmaton, Érden és tizenhárom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülésen indulhatnak a beruházások. A projektek támogatási szerződését, azaz a svájci és a magyar hatóságok közötti Projekt Megállapodást, a mai napon ünnepélyes keretek között írták alá.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program 3. prioritási területének keretében az alapinfrastruktúra javítására, helyreállítására, modernizációra és környezetfejlesztésre lehetett pályázni. A módosított Keretmegállapodás értelmében 35,738 millió svájci frank állt rendelkezésre.

A svájci hatóságok döntése értelmében hat pályázó jutott tovább a második fordulóba. A magyar oldali Értékelő Bizottság mind a hat pályázatot támogatásra érdemesnek találta. A döntésnek megfelelően a Nemzeti Koordinációs Egység minden szükséges dokumentumot továbbított a svájci donornak, aki külön értékelést végzett a települési vízellátási infrastruktúra fejlesztésére (4 pályázat), illetve a környezeti monitoring rendszer korszerűsítésére, környezeti mérőfelszerelés beszerzésére (2 pályázat) benyújtott pályázatok kapcsán.

Az ivóvízhálózat rekonstrukciós témájú pályázatokról 2010 augusztusában született meg a svájci fél döntése, a projekt megvalósítóit a Nemzeti Koordinációs Egység 2010 szeptemberében értesítette. Ezen projektek sajtótájékoztatóval egybekötött Projekt Megállapodásainak aláírására a mai napon került sor.

A fejlesztés eredményeként Ózdon megvalósulhat a vezetékes ivóvízzel nem rendelkező területek ellátása, valamint a hálózat felújítása és korszerűsítése. Balassagyarmaton a projekt során a városi ivóvízhálózat üzembiztonságának javítására, illetve vízkészlet-gazdálkodás megvalósítására kerülhet sor. Érden a város vízellátás-biztonságának növelését tűzték ki célul. A tizenhárom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a beruházással megvalósul a régi, korszerűtlen azbesztcement anyagú ivóvízvezetékek cseréje, végre lesz vezetékes víz Sima és Emőd-Adorján-tanya településrészben is.

Hazánkban a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében rendelkezésre álló forrás bruttó 130.738.000 svájci frank, mintegy 25,5 milliárd forint. Ebből az összegből elsősorban közcélt szolgáló, alapvetően nem profit szerzésére irányuló tevékenységek, projektcélok finanszírozhatóak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...