Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az induló és növekedési életszakaszban lévő vállalkozásokat is segíti a Kormány

Cikk:

Társadalmi egyeztetés indult az Új Széchényi Kockázati Tőkeprogramok elnevezésű pályázatok tervezeteiről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. A pályázati kiírásokhoz kapcsolódó véleményeket 2012. január 29-ig várják a www.ujszechenyiterv.gov.hu honlap partnerségi aloldalán. A konstrukciók célja, hogy az induló és növekedési életszakaszban lévő, Magyarország területén, ugyanakkor a közép-magyarországi régión kívül székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások piacon maradását és fejlődését javítsa.

A társadalmi egyeztetések nem csak a civil szféra, a potenciális pályázók számára fontos, hanem nagy segítséget jelent az intézményrendszer számára is. Az egyeztetések során lehetőség van a civil és szakmai szervezetek bevonására már a tervezés időszakában. Ez biztosítja azt, hogy a dokumentumokban megfogalmazott célok, a konkrét pályázati kiírások, azok feltételei minél inkább a valós igényeknek feleljenek meg. Az adott területen tevékenykedő szakmai szervezetek, a lehetséges pályázók sok esetben olyan többlettudással rendelkeznek, amely segítséget jelenthet a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetek véglegesítésekor. A Partnerségi Fórum használatával a beérkezett vélemények azonnal elérhetővé válnak a honlap felületén keresztül, ráadásul lehetőség nyílik arra is, hogy a partnerek megismerjék egymás véleményét. Az egyeztetés teljesen nyitott, azaz a regisztrációt követően bárki hozzászólhat a tervezetekhez. Az egyeztetési időszakot követően a beérkező véleményeket összesítik és továbbítják az irányító hatóságok illetékes kollégái részére. A pályázatok megjelenéséig a honlapra feltöltésre kerülnek az ún. tervezői válaszok, amelyek minden javaslatra vonatkozóan tartalmazzák azok elfogadását vagy egyet nem értés esetén annak indoklását. 2008. óta összesen 665 pályázatot bocsátottunk társadalmi egyeztetésre, a beérkező észrevételek, javaslatok száma pedig meghaladja az 5200-at.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Programok pénzügyi eszközök típusú, visszatérítendő támogatásai keretében az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok – „Közös Magvető Alap Alprogram”, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok – „Közös Növekedési Alap Alprogram” véleményezhető január 29-ig.

A konstrukciók célközönsége a kockázati tőkealap-kezelők, akikhez befektetésekért lehet majd fordulni. A pályázatok keretében tőkealap-kezelők kerülnek kiválasztásra: 4 a „magvető alap” és 6 a „növekedési alap” kezelésére, összesen 28,5 milliárd forint keretösszegben. Minden befektetés esetében legalább 30%-os arányban magánbefektetői források is bevonásra kerülnek, amely további, közel 12,5 milliárd forintot jelent, így a 10 alapkezelő által végrehajtott befektetések összesen mintegy 41 milliárd forintnyi beruházást eredményezhetnek 2015 végéig.

 A pályázatok célja, hogy az induló és növekedési életszakaszban lévő vállalkozások piacon maradását és fejlődését javítsa.  A konstrukció lényege, hogy a kockázati tőkealapok befektetéseik útján támogassák elsődlegesen azokat az innovatív vállalkozásokat, amelyek tartós forráshoz juttatása elengedhetetlen a sikeres gazdálkodásuk érdekében. Az induló és növekedési életszakaszokban lévő kis- és középvállalatoknál jelentkezik a legintenzívebben a tőkehiány, hiszen ezek a vállalatok a legritkábban hitelképesek, ezért szükséges államilag támogatott pályázatok keretében a vállalatok tőke jellegű forrásokhoz juttatása és a magánbefektetők részvételének ösztönzése a finanszírozásban. A tőkebefektetéssel a kockázati tőkealap tulajdonrészt szerez egy adott vállalkozásban, azonban az alapkezelő szerepe általában nem merül ki a tőke biztosításában, hanem részt vállal a vállalkozás irányításában is. A kockázati tőkebefektetés időtávja általában 3-7 év, ezt követően a tőkerész eladásával vonul ki a cégből a befektető alapkezelő.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...