Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két hónap alatt 200 milliárd forint forrás nyílt meg az Új Széchenyi Terv keretében, a társadalmi megújulás érdekében

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) – a gyorsítási és egyszerűsítési folyamatok eredményeként – megnyitotta a 2007-13-as tervezési időszakra rendelkezésre álló Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és ezzel párhuzamosan a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) források fennmaradó részét is, ezzel is segítve az uniós források sikeres lehívását. A két operatív programban az elmúlt két hónap alatt közel 200 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás jelent meg. Még idén további 63 milliárd forintot meghaladó forrásra lehet majd pályázni.
 
Az Új Széchenyi Terv keretein belül a TÁMOP a foglalkoztatás bővítéséhez elsősorban a munkaerő-piac kínálati oldalára irányuló intézkedésekkel, az emberi erőforrások fejlesztésével járul hozzá az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásnak köszönhetően. A TÁMOP átfogó célja a munkaerő-piaci részvétel növelése, melyet elsősorban az emberi erőforrások minőségének javításával  kíván elérni a Kormány. Ezen cél eléréséhez a foglalkoztatás, az oktatás és képzés, a szociális terület, az egészségügy, a kultúra és a közművelődés eszközrendszerére, továbbá antidiszkriminációs eszközökre egyaránt szükség van. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával működő TIOP pedig egyrészt a TÁMOP infrastrukturális hátterét biztosítja, másrészt megteremti az oktatás-képzés, az egészségügyi ellátások, valamint a munkaerő-piaci és szociális szolgáltatások minőségének növeléséhez szükséges eszköz- és ingatlan beruházások lehetőségét.
 
A Kormány bízik a 200 milliárd  forintos keret maximális felhasználásában. Az elmúlt időszak eredményei mindenképpen bizakodásra adnak okot, hiszen 2010 júniusa óta számos intézkedés történt ebben az ügyben: egységes eljárásrend készült, egyszerűsödött és gyorsult a pályáztatás, csökkent a kifizetések előírt határideje. A kormány szemléletváltást vezetett be a pályázati elbírálások esetében is, jelenleg minden fejlesztési forrás a gazdaság élénkítését szolgálja. Az elmúlt másfél évben a változásoknak köszönhetően nemcsak a kifizetés, de a pályázási kedv is jelentősen megemelkedett.
 
A kifizetések összege az elmúlt másfél évben jelentősen, közel a négyszeresére emelkedett a korábbi, átlag 5,5 milliárd forintos heti kifizetésnek.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...