Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány kockázati tőkeprogrammal segíti az induló vállalkozásokat is

Cikk:

Elérhetőek a kockázati tőkeprogramok új felhívásai. A pályázatokon csak kockázati tőke alapkezelők indulhatnak. Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent konstrukciókkal a Kormány célja, hogy az induló és növekedési életszakaszban lévő vállalkozások piacon maradását és fejlődését javítsa. A Kormány a felhívásokhoz kapcsolódóan 28,5 milliárd forintot különített el: 6 milliárd forintot a magvető alapokra, 22,5 milliárd forintot pedig a növekedési alapokra.

Az Új Széchenyi Terv újonnan megjelent konstrukcióinak lényege, hogy a kockázati tőkealapok befektetéseik útján támogassák azokat az innovatív vállalkozásokat, amelyek tartós forráshoz juttatása elengedhetetlen a sikeres gazdálkodásuk érdekében. Az induló és növekedési életszakaszokban lévő vállalkozásoknál jelentkezik a legnagyobb mértékben a tőkehiány, hiszen ezek a cégek a legkevésbé hitelképesek. Ezért szükséges államilag támogatott pályázatok révén a vállalatok tőke jellegű forrásokhoz juttatása és a magánbefektetők részvételének ösztönzése a finanszírozásban.

A két pályázati felhíváshoz kapcsolódóan összesen 28,5 milliárd keret áll rendelkezésre: 6 milliárd forint a magvető (induló) alapokra, 22,5 milliárd forint pedig a növekedési alapokra. A Közös Magvető Alap Alprogram keretében négy, egyenként 1,5 milliárd forint befektetési összeg kerülhet odaítélésre. Hasonlóképpen, a Közös Növekedési Alap Alprogram keretében háromszor 4,5 milliárd forint, valamint háromszor 3 milliárd forint támogatás adható. Ehhez minden alap esetében legalább 30%-os arányban magánbefektetői források is bevonásra kerülnek, amely további közel 12,5 milliárd forintot jelent, így a 10 alapkezelő által végrehajtott befektetések összesen legalább 41 milliárd forintnyi beruházást eredményezhetnek 2015 végéig.

A Közös Növekedési Alprogram célja, feltételrendszere nagyban hasonlít a már működő JEREMIE kockázati tőkeprograméhoz: elsődlegesen a növekedési életszakaszban lévő, innovatív vállalkozásokat kívánja támogatni, de már nagyobb összegű tranzakciókkal, az érettebb szakaszban tartó projekteket preferálva.

A Közös Magvető Alap Alprogrammal a Kormány egy olyan kedvezményezetti kört céloz meg, amely eddig nagyon korlátozottan jutott tőkéhez. A program kifejezetten a magvető típusú tőkefinanszírozást szolgálja majd, azaz a nagyon korai fázisban lévő, akár csak koncepció szinten létező, viszonylag alacsony kezdeti forrásigénnyel bíró innovatív projekteket kívánja támogatni. A magvető fázisú projektek sajátosságaival összhangban, a maximálisan befektethető összeg 150 ezer eurónak megfelelő forint összeg 12 hónap alatt, amelyet még egy befektetési döntés legfeljebb további 150 ezer euró összegű finanszírozással egészíthet ki. Erre az alprogramra a már futó tőkeprogramban részt vevő alapkezelők is pályázhatnak.

A pályázatok benyújtására 2012. július 30-án, hétfőn 8:00 és 15:00 óra között van lehetőség az MV Zrt. székhelyén: Budapest 1074, Dohány utca 12., V. emelet (Focus Point Irodaház). A felhívásokkal kapcsolatos további információk elérhetőek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.hu).

Ugrás vissza Ugrás vissza...