Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az újfajta szállítói előleggel már 252 milliárd forint értékű beruházás indulhat el

Cikk:

Az uniós pályázatok közül újfajta szállítói előleggel eddig összesen 142 darab közbeszerzés érintett, melyek szerződéses összege összesen 252 milliárd Ft. A 2012. július 29-től hatályos kormányrendelet értelmében az állami és önkormányzati kedvezményezettek projektjei esetében a szállítók számára kötelező 30%-os előleg biztosítása a közbeszerzések során. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint ennek összértéke jelenleg 75,6 milliárd forint.

A Magyarország által eddig lekötött európai uniós támogatások közel fele az önkormányzati és központi költségvetési szektorhoz kötődik. A szféra közismert, hosszú évek óta fennálló fizetőképességi problémái nemcsak a fejlesztések megvalósítását, hanem végső soron az eredményes forrásfelhasználást is veszélyeztetik. A Kormány és az NFÜ azért is kezeli kiemelt helyen a szállítói előleg alkalmazását, mivel ez hatékonyabbá teheti az uniós források lehívását. Az intézkedés hatására a projektek végrehajtóinak így nem szükséges a számlák kifizetéséig a beruházásokat saját erőforrásból finanszírozniuk, aminek köszönhetően új lendületet kaphat az önerőhiány miatt elakadt projektek megvalósítása.

A szállítói előleg fő előnye, hogy azzal a vállalkozói szerződésben vállalt teljesítés legvégén kell csak elszámolni. Az új konstrukcióban közvetlenül a beruházáson munkát végző fővállalkozó kapja a pénzt, a fizetési láncolatból kihagyva a kedvezményezettet.

További könnyebbség, hogy a szállítói előleg biztosítékaként természetes személy akár 150 millió forint összegig is vállalhat kezességet. A kezességvállalás, mint lehetséges garanciavállalási forma ugyanakkor kedvezőbb helyzetbe hozza a támogatás igénylőt, mivel a banki ügymenettől eltérően nem kell a jelentős összegű garanciavállalási díjat megfizetnie és a forrásfelhasználás is biztonságosabbá válik. Továbbá előny az is, hogy jövedelem, ingatlan, gépjármű is szolgálhat a kezességvállalás fedezetéül.

Jelenleg már számos olyan közbeszerzési eljárás van folyamatban, ahol a 30%-os előleget biztosítani kell a szállítóknak, ezeknél a beruházásoknál a szerződés összege több mint 252 milliárd forint.

Az Új Széchenyi Terv keretében a szállítói előleg és a nemrég bevezetett önkormányzatok számára létrehozott EU Önerő Alap hatására jelentős pénz kerül a gazdaságba, amely az uniós lehívások gyorsítását és a hazánk fejlődését nagyban elősegíti.

Ugrás vissza Ugrás vissza...