Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Hatalmas összegben indulhatnak turisztikai fejlesztések – újabb 180 beruházás támogatásáról döntött a kormány

Létrehozva: 2013. január 18.
Módosítás: 2013. január 18.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Több mint 142 milliárd forint értékben kezdődhetnek el turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok forrásainak köszönhetően. Korábban a Kormány 35 kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött, közel 53 milliárd forint értékben, az utóbbi hetek döntéseinek eredményeképpen további 180 nyertes projekt valósulhat meg az Európai Unió és a Magyar Állam több mint 60 milliárd forintos támogatásával. A beruházásoknak köszönhetően jelentősen nőhet Magyarország turisztikai potenciálja, mivel olyan turisztikai fejlesztések jönnek létre, melyek többek között az egészségturizmus, illetve a szálláshelyek fejlesztésére fókuszálnak.

A „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című kiírás 89 nyertes projektjével olyan természeti vagy kulturális örökségek, illetve turisztikai létesítmények kialakítása és fejlesztése történik, melyekkel jelentősen tovább növelhető a külföldi és belföldi turisták száma. A pályázati felhívás által érintett öt régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, illetve Észak-Alföld) több mint 37,5 milliárd forint összköltséggel, közel 29 milliárd forint uniós támogatással kezdődhetnek el a projektek. Sor kerül például tematikus parkok, interaktív látogatóközpontok, tematikus utak, zarándokútvonalak vagy éppen kerékpárutak fejlesztésére is, melyek a kerékpáros turisták igényeinek megfelelő szolgáltatások fejlesztéseire is fókuszálnak. A felhívás egyik céljaként, az aktív turisztikai fejlesztések esetében hangsúlyosan jelent meg a strandok, a gyógyfürdők, a kikötők és egyéb vízi turisztikai szolgáltatások támogatása is. Mindezeken túl várak, múzeumok felújításáról és látogathatóvá tételéről is pozitív döntések születtek a közelmúltban. A 89 nyertes pályázat révén, a látogatók igényeit kielégítő, komplex turisztikai vonzerők jönnek létre, amelyek hatására növekszik a turisták által, az adott turisztikai célterületen eltöltött tartózkodási idő és az egy főre eső költés, továbbá jelentős gazdaságélénkítő hatásuk is várható, mivel a fejlesztések eredményeként nőhet a turizmusból származó jövedelmek értéke és javulhat a turisztikai szektor jövedelemtermelő képessége. Az ágazat jellemzőiből adódóan a támogatások hatására munkahelyek jönnek létre, így összességében tovább javul a régiók turisztikai versenyképessége.

Az üzleti célú szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztésére, kapacitásaik bővítésére kiírt pályázat keretében 60 beruházás számára ítéltek meg támogatást gazdasági társaságok részére. Az Új Széchenyi Terv csaknem 16,5 milliárd forinttal járul hozzá a szálláshelyfejlesztésekhez, melyek összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A beruházások Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön, valamint Dél-Dunántúlon kezdődhetnek meg. A felhívás keretében meglévő és működő szálláshelyek minőségi fejlesztésére (felújítás, új szolgáltatások kialakítása) és kapacitásbővítésére, valamint új szálláshelyek létrehozására lehetett pályázni. A beruházások révén többek között nő a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma és tartózkodási ideje, melyekkel így a szálláshelyek is hozzájárulnak a turizmusból származó bevételek további növekedéséhez. Az új szálláshelyek és szolgáltatások létrejöttének eredményeként nemcsak a munkahelyek megtartása, hanem munkahelyek teremtése is megvalósul a támogatások hatására.

A turisztikai szektor egyik legdinamikusabban fejlődő területe az egészségturizmus. Magyarország ezen a területen nagy hagyományokkal, igen jó adottságokkal és jó pozícióval rendelkezik, ezért a nemzetközi versenyképesség fejlesztésének egyik kulcseleme ez a szektor. Az egészségipar kitörési pontként jelenik meg az Új Széchényi Tervben, külön fókuszálva az egészségturizmusra, ezen belül is az egészségügyi turizmusra, ami a gyógytényezők közelében, vagy akár attól függetlenül megjelenő orvosi és más egészségügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó turizmus fejlesztését foglalja magába. A felhívás keretében támogatásra kerültek többek között meglévő vagy új szálláshely férőhelyek kialakításával egybekötött gyógyászati részlegek, vagy akár a gyógy- és termálfürdők meglévő rekreációs és wellness szolgáltatásai mellett megjelenő, az egészségturisztikai piacon magas hozzáadott értéket képviselő egészségügyi, orvosi szolgáltatások kialakítását eredményező fejlesztések is. A nyertes projektek célul tűzték ki a fizetőképes, elsődlegesen külföldi, másodsorban hazai turisták körének bővítését, a látogatók tartózkodási idejének növelését komplex turisztikai és egészségügyi szolgáltatások kialakításával. A támogatás hatására javulhat a hazai egészségügyi turisztikai vállalkozások versenyképessége és a magas hozzáadott értékű szolgáltatások miatt tovább nő az egészségügyi turizmus területén az egy vendégre jutó fajlagos költés. A közelmúltban történt döntéseknek köszönhetően ezen a területen 31 fejlesztés kezdődhet el, a számukra megítélt támogatás 16 milliárd forint. Dél-Alföldön, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon a beruházások értéke 14,5 milliárd forint,  Dél-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon valamint Nyugat-Dunántúlon pedig a megvalósítandó beruházások összköltsége meghaladja a 12 milliárd forintot.

Hazánk az európai térségben egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik, ezek jelentik az ország turisztikai vonzerejének alapját, nem csak európai viszonylatban. A Kormány korábban is igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy ösztönözze a turizmust, hiszen az ágazat fellendítheti a régiók gazdaságát és növelheti a foglalkoztatást.

A gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési szemponton túl a turizmus elősegíti a helyi hagyományok fennmaradását, a kulturális és természeti értékek bemutatását, javítja az országról kialakult képet, és jelentős szerepe van az elmaradott térségek felzárkóztatásában, a vidéki népesség megtartásában is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...