Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Rekord évet zártak az uniós források: az elmúlt egy hónapban 250 milliárd forintot fizettek ki

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság megalakulása óta jelentősen nőtt a fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékonysága. Jelentősen felgyorsult 2012 második felében az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) forrásainak felhasználása, ami a miniszterelnök vezetésével létrehozott Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) döntéseinek és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékonyabbá válásának köszönhető. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az elmúlt egy hónap folyamán közel 250 milliárd forintot fizetett ki. Ez a rekord eredmény is azt bizonyítja, hogy az NFÜ hatékonyan, az elvárásoknak megfelelően tudja teljesíteni a kifizetéseket. Magyarország a 2007-2013. évi programozási időszakban már több mint 3300 milliárd forint fejlesztési forrást fizetett ki a kedvezményezetteknek, ebből csak az idei évben mintegy 1052 milliárd forintot.

 

Az idei év 1000 milliárd forintot meghaladó eredményét elemezve világosan látszik, hogy a támogatások kifizetése heti/havi lebontásban folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Az NFÜ csak a múlt héten több mint 70 milliárd forintot fizetett ki az Új Széchenyi Terv keretében a kedvezményezetteknek. „Megfelelő mennyiségű számla beérkezése esetén az intézményrendszer bebizonyította, hogy képes elérni a kitűzött célokat. Sőt, a jelenlegi hatékonyságot alapul véve akár két éven belül is, 2014/2015 fordulójára – vagyis a ciklus kifizetési időszakának vége előtt egy esztendővel – el tudja érni az ország a száz százalékos forrás-felhasználási szintet” – kommentálta a december közepi eredményeket Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke.

 
Az intézményrendszer megfeszített munkájának eredményeként 2012-ben 5 percenként legalább egy beérkező pályázatot kezelt.
 
Ugyancsak az NFÜ hatékonyságát dicséri, hogy ebben az évben naponta átlagosan 4 milliárd forint értékben nyíltak meg új pályázati lehetőségek európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében. Az elmúlt egy hónap folyamán az NFÜ közel 250 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezetteknek. Ez munkaórára lebontva, óránként 1,5 milliárd forint kifizetést jelent. 
 
Az uniós fejlesztési források felhasználásának tapasztalata, hogy az önkormányzatok és a költségvetési intézmények számára sokszor megoldhatatlan feladatot jelentett a pályázatok önrészének előteremtése. Ezért 2012 októberétől a Kormány egy új, 30 milliárd forintos kerettel gazdálkodó EU Önerő Alapot hozott létre, amelyből uniós projekt megvalósítására szerződéssel rendelkező költségvetési intézmények és önkormányzatok önerő támogatást kérhetnek. Az Alap létrehozásánál fontos cél volt, hogy könnyen lehessen igényelni, valamint, hogy pozitív elbírálás esetén az NFÜ egyszerre fizesse ki a számla önerő részét és támogatástartalmát, amely lehet vissza nem térítendő vagy visszatérítendő. 
 
Az év végi kifizetési rekord az adminisztrációs egyszerűsítéseken túl az EU Önerő Alap sikerének is köszönhető. Ezt támasztja alá, hogy már 12 milliárd forint önerő támogatásról született döntés, amely mintegy 60 milliárd forintnyi számla kifizetést eredményezhet a rendszerben és várhatóan még további kifizetés gyorsuláshoz vezethet. 
A megmaradt 18 milliárd forint forrást a keret kimerüléséig, de legkésőbb jövő év június 30-ig lehet felhasználni. 
 
Az uniós projektek megvalósításának gyorsítását az is segíti, hogy az NFÜ év közben bevezette a szállítói előleg kérésének lehetőségét a közszférában megvalósuló projekteknél. A szállítói előleg mértékét a jogszabályban a fővállalkozóval megkötött szerződés elszámolható költségének 30 százalékában határozták meg. A kifizetett szállítói előleg jelentős mértékben nőtt. Eddig 170 közbeszerzést érintett ez a lehetőség összesen  273 milliárd forint értékben, amelynek 30 százalékát, azaz  82 milliárd forintot tett ki a szállítói előleg. 
 
Mérleget készítve a hazai támogatási rendszer elmúlt időszakáról: gyorsuló döntéshozatal, az akut helyzetben levő kedvezményezetti csoportok finanszírozási helyzetének javítása és a kifizetések volumenének radikális növekedése tapasztalható – emelte ki Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke.
Ugrás vissza Ugrás vissza...