Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatódik a 2009-2010-es akciótervek társadalmi egyeztetése

Létrehozva: 2008. október 22.
Módosítás: 2008. október 22.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztlési Ügynökség
2008. október 22.


A Kormány megtárgyalta és társadalmi vitára bocsátja az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program, a Környezet és Energia Operatív Program, a Társadalmi Megújulás Operatív Program, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program és a 7 regionális operatív program 2009-2010-re vonatkozó akcióterveit.

A Kormány által október 1-én megtárgyalt, majd társadalmi egyeztetésre bocsátott Államreform Operatív Program, Gazdaságfejlesztés Operatív Program és Közlekedésfejlesztés Operatív Program akciótervei után a most egyeztetésre bocsátott 11 operatív program akcióterveivel együtt így már az összes akcióterv véleményezhető.

Az akciótervek már az indítani tervezett konkrét pályázati kiírásokat és kiemelt konstrukciókat mutatják be prioritások szerinti bontásban. A 2009-2010-es akciótervek végleges, a kormány elé kerülő változatának elkészítéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség most is számít a szakmai, az érdekképviseleti és a társadalmi szervezetek, a gazdasági, az önkormányzati és a civil szféra képviselőinek javaslataira, észrevételeire.

Mind az október 1-én, mind az október 15-én tárgyalt akciótervek esetében az észrevételeket, javaslatokat 2008. november 20-ig lehet megtenni. A véleményezésre az NFÜ honlapján kialakított Partnerségi fórumban van lehetőség, amely regisztrációt követően bárki számára hozzászólási lehetőséget biztosít valamennyi akcióterv összes konstrukciójához.

A társadalmi egyeztetések kezdetéről az NFÜ honlapján regisztrált jelenleg több mint 1400 civilszervezet, magánszemély, önkormányzat, stb. e-mailben kap tájékoztatást.

A téma szempontjából meghatározó makrofórumok (Magyar Tudományos Akadémia, Országos Területfejlesztési Tanács, Országos Környezetvédelmi Tanács, Gazdasági és Szociális Tanács, Országos Érdekegyeztető Tanács, Gazdasági Érdekegyeztető Fórum, Országos Fogyatékosügyi Tanács) felkérést kapnak az akciótervek rendes napirend keretében történő megtárgyalására. A makrofórumok mellett a Nemzeti Fejlesztési Tanács is véleményezni fogja az akcióterveket. Az on-line véleményezés mellett az elkövetkező hetekben tematizált szakmai workshopokat is szervezünk.

A társadalmi egyeztetést követően minden javaslattevő válaszlevelet kap javaslatai befogadásáról, illetve egyet nem értés esetén azok indoklásáról.

Felhívjuk a figyelmet, hogy elindult az akciótervek stratégiai környezeti vizsgálati (SKV) jelentéseinek társadalmi egyeztetése is. A 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet értelmében stratégiai környezeti vizsgálat készül az akciótervek környezetre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásairól. A jelentések elérhetőek az NFÜ honlapján a Partnerség menüpont alatt. 2008. november 20-ig bárki véleményezheti a gazdaságfejlesztési, a humáninfrastruktúra-fejlesztési, a közlekedésfejlesztési és a környezetfejlesztési témájú SKV-jelentéseket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...