Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:41 milliárd forint új forrás kihelyezését támogatja az Új Széchenyi Terv

Cikk:

Az NFÜ eredményt hirdetett az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok pályázati felhívásában, még idén tíz kockázati tőkealap kezdheti meg működését. A 41 milliárd forint innovatív mikro-, kis- és középvállalkozásokon segíthet.

A korai életszakaszban lévő kis- és középvállalatoknál jelentkezik a legintenzívebben a tőkehiány, hiszen ezek a vállalatok a legritkábban hitelképesek, ezért szükséges számukra kockázati tőke típusú támogatást biztosítani.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott - Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Magvető és Növekedési Alap – alprogramok célja a korai (magvető és induló), illetve növekedési életszakaszban lévő innovatív mikro-, kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének javítása a 6 konvergencia régióban.

A 2012 nyarán 28,5 milliárd kerettel meghirdetett két kiírásra összesen 21 vállalkozástól 33 pályázat érkezett az NFÜ-höz. A magvető programra 8, a növekedési alprogramon belül a 3 milliárd forintos uniós társfinanszírozással létrehozott alapokra 15, míg a 4,5 milliárd forintos uniós társfinanszírozással létrehozott alapokra 10 pályázat érkezett. A kiírás szerint legalább 30%-nyi magánforrást kell bevonniuk az alapkezelő társaságoknak, ebből áll össze a 41 Mrd Ft-os keretösszeg.

A formai értékelést és tartalmi vizsgálatot követően a pályázó alapkezelők szóban is számot adtak az általuk vállalt üzleti elképzeléseik megalapozottságáról. A pályázatok értékeléséről szóló tájékoztatást a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság megtárgyalta, és jóváhagyólag elfogadta.

Az értékelést követően alapprogramok szerint az alábbi társaságok nyertek jogot a források kihelyezésére:

Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Magvető Alap Alprogram (külön-külön 1,5 Mrd Ft összegű uniós forrást nyert el):

  • Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.


Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Növekedési Alap Alprogram (külön-külön 3 Mrd Ft összegű uniós forrást nyert el):

  • New York Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • X-Tech Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.


Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Növekedési Alap Alprogram (külön-külön 4,5 milliárd Ft összegű uniós forrást nyert el): 

  • Bonitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.,
  • Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...