Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Új biogázkazánt helyeztek üzembe Miskolcon

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. január 27.

Környezettudatos távhőszolgáltatás uniós támogatással

Az orosz-ukrán gázvita kapcsán, immár harmadik esztendeje vált bizonytalanná Európa gázellátása. A kiszolgáltatottság csökkentése, a biztonságos energiaellátás igénye arra ösztönzi az energiaszolgáltató társaságokat, hogy az üzembiztonság érdekében egyre nagyobb mértékben forduljanak az alternatív, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázása felé.

A kilencvenes években komoly problémát jelentett Miskolc város és a környező települések kommunális hulladékának szakszerű elhelyezése. 2006. június 1-jén Miskolcon, a Bogáncs úton bezárt Magyarország legnagyobb kommunális hulladéktelepe, ezt követően - még 2006-ban - uniós támogatással rekultiválásra került. A lezárt felszín alatt a szerves anyagok bomlásából biogáz keletkezett, melynek felhasználása mind környezetvédelmi, mind gazdaságossági szempontból előnyös.

2008. tavaszán a keletkező biogáz hasznosítására a Miskolci Hőszolgáltató Kft. 197 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív program keretében. Így a beruházás közel 40%-át az Európai Unió finanszírozza.

A beruházás két ütemben valósul meg. Az első ütemben 2050 méter gázvezeték kiépítése után, a Hejőcsabai lakótelep fűtőművében telepítésre került a biogáz égetésére alkalmas, korszerű égővel felszerelt kazán, amelyet a mai napon Káli Sándor polgármester ünnepélyesen üzembe helyezett.

A projekt második ütemében a jelenlegi rendszer kiegészül egy villamos-energiatermelésre alkalmas gázmotorral, és a továbbiakban a gázmotorral termelt hőenergia hasznosul a távhőszolgáltatásban.

A Hejőcsabai lakótelepen élők körében készített felmérés szerint környezetvédelmi szempontból a lakosság 93%-a, míg a földgáz felhasználás csökkentése szempontjából 100%-a tartotta fontosnak a biogáz felhasználását a távhőszolgáltatásban.

A biogáz energia felhasználásának elsődleges célja, a földgáz energiától való függőség csökkentése, valamint, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa. A zöldenergia minél nagyobb arányú hasznosítása kedvezően járul hozzá a tisztább és egészségesebb lakókörnyezethez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...