Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ENSZ az idén Budapesten tartja a Családi Gazdaságok Világfórumát

Létrehozva: 2014. március 7.
Módosítás: 2014. március 7.
Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország számára elismerést jelent, hogy az ENSZ az idén Budapesten tartja a Családi Gazdaságok Világfórumát, melynek négy fő témája közül az egyik a nők és a fiatal gazdák szerepe a családi gazdálkodásban. A fórum résztvevői hangsúlyozták mind a természeti, mind a humán erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás fontosságát. A családi gazdaságok nem elképzelhetők a nők munkája nélkül, a témában Szalai Piroska a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos is kifejtette véleményét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2014. március 4-6. között tartja a "Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról" című eseményét. A rendezvényen az ENSZ tagállamainak mezőgazdasági miniszterei, valamint helyi és nemzetközi egyesületek, civil szervezetek, termelői szervezetek, illetve a tudományos szféra képviselői vesznek részt. Szalai Piroska miniszteri biztos szerint óriási eredmény, hogy Magyarországon egyre több vidéken élő nő talál munkát a kormány vidékfejlesztési és foglalkoztatási politikájának köszönhetően. 2009-2012 között Magyarországon 2,5 %-kal nőtt a vidéki nők foglalkoztatási rátája, az unió átlagában pedig 1,2 %-kal. Hazánkban a vidéki térségekben tehát az unióshoz képest kétszer akkora mértékben bővült a foglalkoztatás a nőknél. Mivel az uniós tagállamok között a 4. legjobbak vagyunk, mi is azon kevés országhoz tartozunk, amelyeknél csökken a vidéki és a városi területek közti eltérés.

Magyarországon nem szakadnak le a vidéki, azaz 5000 főnél kisebb lélekszámú települések, hanem gazdasági szerepüket, mutatóikat tekintve egyre közelebb kerülnek a városokhoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...