Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Cséfalvay vezeti az EU-források felhasználásáról folyó tárgyalásokat

Cikk:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkárt bízza meg a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról folyó tárgyalások vezetésével. Az államtitkár úgy nyilatkozott: le kell vonni a 2007-2013. közötti időszak tapasztalatait, és a következő fejlesztési ciklusban az uniós forrásokat célzottabban, kevésbé elaprózottan, hatékonyabb intézményrendszerben kell felhasználni.

Főtárgyalóként Cséfalvay Zoltán felel a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó hazai fejlesztési programok kidolgozásának összehangolásáért és a fejlesztési források tervezett felhasználásáról folytatandó brüsszeli tárgyalások lebonyolításáért. Ennek keretében koordinálja az Európai Bizottsággal kötendő Partnerségi Megállapodásnak az előkészítését, amely meghatározza a 2014-2020 közötti időszak fejlesztési célkitűzéseit és az EU-s fejlesztési források felhasználásának prioritásait, szerkezetét és intézményi kereteit.


Magyarország érdeke az uniós források hatékony felhasználása

Magyarország érdeke, hogy az európai uniós fejlesztési forrásokat hatékonyan tudja felhasználni, és java részét a gazdaságfejlesztésbe forgassa 2014 és 2020 között - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiai államtitkára az uniós főtárgyalói megbízatásáról. Le kell vonni a 2007-2013. közötti időszak tapasztalatait, és a következő fejlesztési ciklusban az uniós forrásokat célzottabban, kevésbé elaprózottan, hatékonyabb intézményrendszerben kell felhasználni - fogalmazott az államtitkár. A kormány döntése szerint a 2014 és 2020 közötti uniós tervezési feladatokat, az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyalásokat a kormányzaton belül a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el, a miniszter pedig Cséfalvay Zoltánnak delegálta a feladatot.

Az államtitkár feladata főtárgyalóként a kormányzaton belül összehangolni a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó hazai fejlesztési programok kidolgozását, valamint a kormányzat részéről vezetni azokat a tárgyalásokat, amelyeket az Európai Bizottsággal kell folytatni a fejlesztési források tervezéséről, felhasználásáról. Ezenkívül koordinálja az Európai Bizottsággal kötendő partnerségi megállapodás előkészítését, amely meghatározza 2014 és 2020 időszakban a fejlesztési irányokat, a források felhasználásának prioritásait, az operatív programok struktúráját, a forrásfelhasználás intézményrendszerét. Fontos elkülöníteni a fejlesztési források felhasználásának megtervezését, az ezzel kapcsolatos brüsszeli egyeztetéseket azoktól a tárgyalásoktól, amelyek a hét évre vonatkozó nagy pénzügyi kerettervről szólnak, ez alapvetően az állam és kormányfők tanácsának feladata - jegyezte meg Cséfalvay Zoltán.

Ugrás vissza Ugrás vissza...