Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tovább kívánja növelni az ipari parkok versenyképességét a Nemzetgazdasági Minisztérium

Cikk:

A Nemzetgazdasági Minisztérium elkészítette a Magyarországon működő ipari parkok helyzetéről szóló összefoglaló jelentését, amelynek alapja az ipari parkok által minden évben kötelezően elkészítendő beszámoló. Az összefoglaló jelentés 179 ipari park adatai alapján készült.

Az ipari parkok több mint tízéves történetük során szervesen beépültek a magyar gazdaságba. 2011-ben a 179 ipari parkba betelepült 4028 vállalkozás együttes árbevétele meghaladta a 9292 milliárd forintot, átlagosan 33% exportarányt értek el. A cégek együttesen 3366 milliárd forint beruházást valósítottak meg, és több mint 187 ezer főnek adnak munkát. A jelentésben szereplő számadatok jól mutatják, hogy az ipari parkok az egész ország területén jelentős tőkebevonást és munkahelyeket generálnak, kiváló gazdasági lehetőséget teremtve a kevésbé fejlett régiókban is.

Az ipari parkok versenyképességének elősegítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium az Ipari Park Tanács közreműködésével és javaslatai alapján a közeljövőben módosítani tervezi az ipari parkokról szóló 297/2011. Korm. rendeletet, létrehozva a tudományos és technológiai parkok kategóriáját a K+F+I tevékenység ösztönzése, valamint az Európai Uniós források hatékonyabb lehívása céljából.

A befektetések ösztönzése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium  2013. január 1-jével ipari park portált hoz létre. A portál célja az ipari parkok hálózatosodásának, a vállalkozások együttműködésének, klaszteresedésének elősegítése, az ipari parkok egymás közötti, valamint az ipari parkok és a kormányzat, önkormányzatok közötti kommunikáció javítása, továbbá az Ipari Park Tanács részére külső és belső kommunikációs platform szolgáltatása. A portálon minden ipari park - díjmentesen - saját felülettel fog rendelkezni, amelyen közzé teheti legfontosabb adatait (szabad terület, ipari park által nyújtott szolgáltatások, betelepülés feltételei, helyi üzleti környezet, stb.). A portálra történő regisztráció minden ipari park számára nyitva fog állni, amelyről a minisztérium külön értesíti a címviselőket.

Az ipari parkokkal kapcsolatos információkat az alábbi linkekre kattintva találja:

Tájékoztató a magyarországon működő ipari parkok helyzetéről

Az ipari parkok fejlesztésének irányai

"Ipari Park" cím viselésére jogosult parkok és szervezetek

Logisztikai szolgáltató központok Magyarországon

Ugrás vissza Ugrás vissza...