Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kisvállalati adókalkulátor

Létrehozva: 2012. december 10.
Módosítás: 2012. december 10.
Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A kormány célja, hogy a kelet- közép európai térség legkedvezőbb üzleti környezete Magyarországon jöjjön létre. A pénzügyi és gazdasági válságból nem lehet kilábalni a vállalkozások nélkül, amelyeket meg kell szabadítani az aktivitásukat akadályozó terhektől.

A kisvállalati adó kiváló lehetőséget nyújt a fejlődni kívánó vállalkozások számára, továbbá egy teljesen új szemléletet honosít meg a hazai adózásban. A több adónemet, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót kiváltó, pénzforgalmi szemléletű adó közelebb hozza az adómegállapítási szabályokat a vállalkozói igényekhez, egyúttal ösztönzi a beruházásokat és a foglalkoztatást.

A kormány döntése értelmében a Parlamentnek benyújtott 2012. december 7-én javasolt módosítások értelmében az új adó hatálya alá december 1-től január 15-ig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál. Újabb választásra ösztönző elem lehet, hogy az országgyűlés döntésének függvényében lehetőség nyílik a kisvállalati adóalanyiságot megelőzően keletkezett elhatárolt veszteség felhasználására, továbbá a kisvállalati adóalanynak a korábban beszerzett tárgyi eszközök tekintetében lehetősége nyílik a számított nyilvántartási értékkel 10 év alatt, egyenlő részletekben csökkenteni a pénzforgalmi szemléletű eredményét.

A fentieken túlmenően a pályakezdő, a tartós munkanélküliség után munkába álló és a gyesről visszatérő munkavállalók után a kisvállalati adó alapja a foglalkoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérének havi összegével, de havonta legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthetővé válik.

A választás megkönnyítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium elkészítette a saját KIVA kalkulátorát, valamint összegyűjtötte a kisvállalati adóval kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Kisvállalati adókalkulátor (Xls, 77,5 Kbyte)
Kisvállalati adó - Gyakori kérdések (Pdf, 249,88 kByte)

Ugrás vissza Ugrás vissza...