Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a 2013. évi költségvetéshez

Cikk:

A kormány továbbra is elkötelezett a 2,7%-os hiánycél tartásában, amellyel Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás csapdájából.

Az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően, a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében a Kormány zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, amely érinti a költségvetési egyenleg mértékét és a központi költségvetésről szóló törvény fejezetei bevételi és kiadási főösszegeit.

Ahhoz, hogy a 2,7%-os hiánycél biztonságosan teljesüljön és Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, a Kormány több lépésben egyenlegjavító intézkedésekről döntött mindösszesen 854 milliárd forintos bruttó összegben. Az intézkedések eredményeként a GDP 1%-ánál jelentősebb nagyságú extra tartalékkal rendelkező költségvetést fogadhat el a magyar Országgyűlés.

A zárószavazás előtti módosító javaslat a Kormány által elfogadott konszolidációs lépések mellett tartalmazza az egyes bevételi és kiadási előirányzatok újraszámolását az időközben megváltozott makrogazdasági kilátásoknak megfelelően, valamint a törvényjavaslat benyújtása óta eltelt időszakban a Kormány által hozott döntések költségvetésre gyakorolt hatását.

Az európai gazdaság bizonytalanságai közepette minden tagállam számára a legnagyobb siker a költségvetési stabilitás megteremtése. A Kormánynak sikerült jó pályára állítani a magyar államháztartást, 2013-ban már harmadszorra lesz 3% alatt hazánk költségvetési hiánya az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta, tovább csökkenhet az államadósság, és ebből a Kormány a következő években sem enged.

Ugrás vissza Ugrás vissza...