Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány a turizmus területén is biztosítja a bérköltség-növekedés ellentételezését

Cikk:

A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatokban is megtéríti az állam a minimálbér és a garantált bérminimum 2013. évi emelésének első félévi munkáltatói költségeit.

A Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumában részt vevő felek 2012 decemberében megállapodtak a 2013. évi kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a kötelező bérminimum összegében. E megállapodás szerint az idei évben a minimálbér 5,4 százalékkal, 98.000 Ft-ra, míg a kötelező bérminimum 5,6 százalékkal, 114.000 Ft-ra emelkedett.

Azokban az ágazatokban, amelyekben jellemzően magas a minimálbéren, illetve a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya – és ezáltal különösen érzékenyek ezek emelésére – a Kormány az első félévben költségvetési támogatást biztosít a bérköltség-növekedés ellentételezésére. A fenti megállapodás értelmében ezen ágazatok közé tartozik a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás is.

A főtevékenységük szerint a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatba sorolt vállalkozások teljes köre élhet tehát a kompenzációs lehetőséggel. A szükséges törvénymódosítást követően várhatóan március folyamán jelenik meg az a kormányrendelet, amely alapján a vállalkozások benyújthatják támogatási kérelmeiket a munkaügyi központokhoz a munkavállalókat érintő minimálbér- és a garantált bérminimum-emelés 2013. első félévi költségeinek megtérítésére.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a megemelt minimálbért, illetve garantált bérminimumot ezekben az ágazatokban is biztosítani kell már január 1-től, azonban az emelés féléves költségeit az állam kérelem alapján várhatóan egy összegben megtéríti. A támogatás csak a megjelölt célra használható fel, és azzal az első félévet követően el kell számolni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...