Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Korszerűsödik az elővárosi vasúthálózat

Létrehozva: 2011. január 6.
Módosítás: 2011. január 6.
Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Fejlesztő Zrt.
2011. január 06.


Folynak az előkészületek a fővárosi elővárosi vasútvonalak fejlesztésére és kiegészítő beruházásaik megvalósítására. Ezek között korszerűsítik a Nyugati és a Keleti pályaudvar kapcsolódó vonalszakaszait is. A felújítási munkálatok előkészítési költségeit hazai forrás fedezi – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Fejlesztő Zrt.

A Nyugati és a Keleti pályaudvar kapcsolódó vonalszakaszait érintő tervezett beruházás magában foglalja a jelenlegi leromlott állapotú vasúti pálya, a biztosítóberendezés, az áramellátó-rendszer korszerűsítését, a kapacitás bővítését, az utazási sebesség növelését, a leromlott személyszállítási infrastruktúrával rendelkező állomások korszerűsítését, az esélyegyenlőségi feltételek megteremtését.

A beruházás keretében a Nyugati pályaudvartól (kizárva) és a Rákospalota-Újpestig (bezárva) terjedő szakaszon megújul Istvántelek és Rákospalota-Újpest állomás, továbbá a jelenleg kielégítő városi kapcsolatokkal nem rendelkező Rákosrendező állomás utasforgalmát a tervek szerint a Hungária körút térségében létesülő új megállóhely veszi át. A vasúti utasforgalmi helyek jobb megközelíthetősége érdekében Rákospalota-Újpest állomáson új P+R parkolókat és kerékpártárolókat hoznak létre. A vasutat keresztező szintbeni közúti átjárókat korszerűsítik, ennek hatására a közúti várakozási idők csökkenhetnek.

A Keleti pályaudvar csatlakozó budapesti vonalszakaszain a Kőbánya-felsőtől Rákos állomásig terjedő fejlesztés során a két állomás közötti pálya további két vágánnyal bővül, ami jelentősen csökkenti a kapacitáshiányt és a nagy forgalom miatti zavarérzékenységet. Kőbánya-felső állomás utasforgalmát áthelyezik az Éles sarokhoz, illeszkedve a későbbiekben kiépülő közlekedési csomóponthoz.

A korszerűsítéshez mindkét vonalszakaszra elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyezési tervek. Jelenleg a szükséges létesítési engedélyek beszerzése és a tendertervek bírálata zajlik. A terveket a Budapest Konzorcium – a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., a Közlekedés Kft. és a Viteco Kft. konzorciuma – készíti. A beruházás kivitelezése a Nyugati vonalcsoporton legkorábban 2012-ben kezdődhet meg, a Keleti pályaudvar csatlakozó vonalszakaszait érintő beruházásé pedig ennek befejezését követően, legkorábban 2015-ben indulhat el.

„A vasúti infrastruktúra fejlesztésének kiemelt stratégiai célja a városi és elővárosi közösségi közlekedés szolgáltatásainak javítása, szerepének növelése Budapest és agglomerációjának kapcsolatában – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. – A tervezett korszerűsítéssel az utasok számára komfortosabbá válik a vasúti közlekedés, jelentős mértékben csökkenhet a késések száma és időtartama” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A beruházás előkészítési munkálatai más projektekkel együtt folynak, ezekre a 1067/2005 kormányhatározat értelmében összesen mintegy bruttó 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre, teljes mértékben hazai forrásból.

Ugrás vissza Ugrás vissza...