Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeptember 10-én beindul a világ legnagyobb részecskegyorsítója, az LHC

Cikk:


Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Budapest, 2008. szeptember 4.

Szeptember 10-én indul el az első részecskesugár a Genfi székhelyű E urópai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN)-ben  világ legnagyobb proton-proton és nehézion ütközőnyalábos gyorsítójában a Nagy Hadronütköztetőben (LHC - Large Hadron Collider). Az új 27 kilométer hosszú részecskegyorsító segítségével eddig kivitelezhetetlen kísérletek válnak elvégezhetővé.

A berendezés másfél évtizedes konstrukciós munka végén született meg: jelenleg a berendezések tesztelése, a gyorsító részegységeinek összekapcsolása, az éles üzemre való felkészülés történik. A berendezésben az egymással szemben keringő részecskék minden eddiginél nagyobb energiával ütköznek majd össze, ezzel teljesen új távlatokat nyitva a részecskefizikai kutatások előtt - áll a CERN sajtóközleményében. Az első részecskesugár elindításának folyamata szeptember 10-én, a http://webcast.cern.chu címen az interneten is követhető lesz.

A sikerből - a CERN tagjaként - Magyarország is részesedik illetve hozzájárult ahhoz: a magyar kutatók az ALICE és a CMS detektorok építéséhez csatlakoztak és aktívan részt vettek a kísérleti munkában. A szervezetnek jelenleg 20 tagországa van, illetve vannak olyan országok is, amelyek nem tagok ugyan, de részt vesznek az itt végzett kísérletekben, programokban, így a költségekhez is hozzájárulnak. A tagországok GDP-jük arányában osztják meg a költségeket; Magyarország 2007-ben 7 839 950 CHF-ot fizetett, mely összeg az összes hozzájárulás 0,76 %-a volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...