Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ismét Dubna-napok Magyarországon

Cikk:


Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Elnöki Titkárság
Budapest, 2008. december 3.


"Dubna-napok" ("JINR days") néven 2008. december 3. és 5. között hosszú idő után ismét bemutatkozik Magyarországon az oroszországi Dubnában működő Egyesített Atommagkutató Intézet (EAI). Az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közös szervezésében megvalósuló rendezvény védnökei Pálinkás József, az MTA elnöke, Kroó Norbert, az MTA alelnöke, Németh Tamás, az MTA főtitkára és Csopaki Gyula, az NKTH elnöke. Az 1956-ban alakult, ma 5500 fős nemzetközi kutatóintézet 18 tagországot számlál. Magyarországgal a tudományos kapcsolatot egy, az MTA és az EAI között megkötött kétoldalú együttműködési megállapodás szabályozza.

A három napos rendezvény első két napjának a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont, míg a konferencia utolsó napjára a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal épületében kerül sor. A résztvevők angol nyelvű előadások keretében ismerkedhetnek meg a kutatóintézet, és az intézettel szoros kapcsolatban álló technológiai cégek kutatási és fejlesztési tevékenységével. Ugyancsak áttekintik az Intézet magyar kutatóhelyekkel, egyetemekkel és vállalkozásokkal fennálló és tervezett kapcsolatait, együttműködési lehetőségeit is.

A rendezvényt egy kerekasztal-beszélgetés zárja majd. A beszélgetés során a résztvevők az EAI és a Magyarország közötti együttműködés lehetőségeit tekintik majd át a kutatás-fejleszté eais, illetve az innováció szemszögéből. Megvizsgálják majd azt is, hogyan lehet Magyarország és az EAI jövőbeni kapcsolatait a magyar kormány tudomány- és technológiapolitikai stratégiájának részét képező, jelenleg kialakítás alatt álló kutatási infrastruktúra-fejlesztési útitervben megjeleníteni.

A rendezvényről további információ a http://hungary.jinr.hu címen található. Innen tölthetőek le a konferencia anyagai, illetve itt lesznek elérhetőek a találkozón rögzített előadások is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...