Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Rendezvény a hatékony EU-s szereplésért az informatikában

Cikk:


Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Budapest, 2009. január 19.

Több mint ezer európai informatikai és kommunikációs kutató találkozik 2009. január 22-én Budapesten, az EU Bizottság Információs társadalom és média fejlesztéséért felelős főigazgatósága által szervezett Pályázók Napján. A rendezvényre a BNV speciálisan kapcsolatépítésre berendezett új pavilonjában kerül sor. Célja, hogy a magyar, információs és kommunikációs (ICT) technológiák terén dolgozó kutatók közül minél többen vehessenek részt EU-s kutatási  projektekben. A találkozó minél hatékonyabb előkészítése érdekében a magyar résztvevők lehetőséget kapnak arra is, hogy a rendezvény weboldalán prezentációkkal legyenek jelen. Itt jelezhetik a birtokukban levő kutatási kompetenciákat, meghatározhatják technológiai partnerek iránti igényüket.

Az ICT programokra elsősorban az EU Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramja biztosítja a forrást. A 2007-2014-ig tartó, EU-s forrásból finanszírozott, összesen 50 milliárd eurónyi forrást magában foglaló keretprogramon belül a legtöbb forrás (összesen 9 milliárd euró) az informatikai és a távközlési technológiák szakterületének jut. Ez az összeg nem csak az ICT technológiák, hanem azok alkalmazási területeinek – pl. energetika, közlekedés, környezetvédelem egészségügy – fejlesztésére is felhasználható. Az ICT program kétéves munkaprogramok alapján működik, amely megfogalmazza azokat a kutatási feladatokat, amelyekre évi egy-egy milliárd euró fejében lehet támogatásokat elnyerni. Az európai program sajátossága, hogy több ország legjobbjainak közös konzorciumait invitálja együttes munkára.  

Az ICT 2009-2010. évi munkaprogramját a múlt év novemberében, a francia EU-elnökség alatt Lyonban szervezett ICT-2008. című konferencián hirdették meg. A szervezők azt feltételezik, hogy a potenciális pályázók ismerik a következő két év kínálatát, megkeresik azokat a területeket, ahol a legversenyképesebbek, és társakat keresnek az elgondolt kutatási feladatok megoldásához. Így a tervek szerint kereslet és kínálat áll majd egymással szemben, míg a szervezők az egymásra találást segítik.

A rendezvény kapcsán 100-120 bizottsági témafelelős, és az európai egyetemeket, kutatóintézeteket, nagy és kis ipari szereplőket képviselő további 2000 pályázó látogat Magyarországra. Így a találkozó egy páratlan lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők széles körű kínálatát ismerhessék meg a hazai és a régióbeli kutatási kompetenciáknak, valamint hogy bekapcsolódhassanak az ICT program kutatási tevékenységeibe.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, regisztrálni a hivatalos weboldalon –  http://ec.europa.eu/ictproposersday – lehet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...