Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Május közepéig még kérhetnek támogatást személygépkocsi szerzésre a súlyosan mozgáskorlátozott személyek

Cikk:

Május 15-éig a súlyosan mozgáskorlátozott személyek még benyújthatják kérelmeiket gépjármű szerzési vagy átalakítási támogatásra a szociális és gyámhivatalokhoz.

A Kormány a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedőképességének vizsgálatáról szóló rendeletében meghatározta a mozgásukban korlátozott emberek állapotvizsgálatának orvosszakmai feltételrendszerét és a minősítés szabályait. Jövedelmi helyzetétől függetlenül személygépkocsi szerzési és átalakítási támogatásra jogosult az a személy, aki tömegközlekedési eszközt önerőből igénybe venni nem tud, és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői bizottságának vizsgálata során a közlekedőképességében akadályozottnak minősül, és állapota várhatóan legalább három évig fennáll. Az ehhez szükséges, korábban háziorvosi feladatkörbe tartozó vizsgálat az NRSZH szakértői bizottságainak hatáskörébe került.

A szakértői szerv közlekedőképességében súlyosan akadályozottnak minősíti azt, akinek mozgásszervi, idegrendszeri, vagy végtagi perifériás keringési károsodás miatt egészség-károsodása eléri a 40%-ot, és közlekedési képessége a szakértői szerv vizsgálata alapján súlyosan nehezített. Fontos változás, hogy a megváltozott munkaképességű személyek a komplex minősítés során erre irányuló nyilatkozatukkal kérhetik a közlekedőképesség vizsgálatát is, amely megkíméli őket attól, hogy többszöri, szükségtelen vizsgálaton kelljen megjelenniük.

A közlekedőképesség vizsgálatát a továbbiakban sem kell elvégezniük azoknak, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt fogyatékossági támogatásban részesülnek, vagy 18. év alattiak, s mozgásszervi fogyatékosságukra tekintettel részesülnek magasabb összegű családi pótlékban, továbbá azok esetében sem, akiknek a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségük miatt az NRSZH korábbi vizsgálata során legalább 40%-os egészségkárosodást állapított meg.

Személygépkocsi szerzési és átalakítási támogatás igénylésekor a jogszabály lehetővé teszi 2012-ben az NRSZH számára az iratalapú vizsgálatok elvégzését azoknak az esetében is, akik érvényes „7 pontos” háziorvosi szakvéleménnyel rendelkeznek. Nekik a kérelmükhöz csatolniuk kell az érvényes háziorvosi szakvéleményüket, vagy annak hiteles másolatát, valamint az állapotuk igazolására szolgáló valamennyi rendelkezésükre álló orvosi iratot. Az NRSZH a háziorvosi szakvélemény és a rendelkezésére álló orvosi dokumentáció alapján állapítja meg a közlekedőképesség akadályozottságát.

A támogatás iránti kérelmeket a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló dokumentumokkal együtt legkésőbb május 15-éig. A támogatás odaítélésről a hivatalok szeptember 15-éig döntenek.

A finanszírozói feladatokat ellátó Széchenyi/Suzuki Konzorcium a támogatottak igényeihez igazítva csökkentette az egyes kölcsöntermékekhez kapcsolódó díjtételeket, kidolgozott egy új típusú hitelkonstrukciót, valamint megteremtette annak lehetőségét, hogy a kedvezményes vételárú Suzuki SWIFT 1,2 GLX modellhez az érintettek – választásuk szerint – akár automataváltós kivitelben is hozzájuthassanak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...