Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint 12,7 milliárdos szennyvízprogram indul Nyíregyházán

Létrehozva: 2009. június 24.
Módosítás: 2009. június 24.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. június 24.


Az Európai Bizottság jóváhagyta Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási uniós nagyprojektjét. A több mint 12,7 milliárd forintos beruházás keretében kiépül a még hiányzó szennyvízcsatorna-rendszer, újra üzemelni fog a nyíregyházi II. számú szennyvíztisztító telep, és a szennyvíziszap korszerű kezelésére megépítenek egy új komposztáló telepet is. A beruházásnak köszönhetően a  csatornázottság jelenlegi 81 százalékosról 96 százalékosra nőhet. A projekt jelentősen csökkenti a térségben a talaj, valamint a felszíni és felszín alatti vizek szennyezését, ezzel összesen mintegy 130 ezer lakos számára teremt tisztább és egészségesebb környezetet.

Nyíregyházán és az agglomerációhoz tartozó Nyírpazonyban, Kótajon valamint Kálmánházán korábban már kiépült a szennyvízelvezető hálózat. A megyeszékhelyen ugyanakkor számos olyan elszórtan elhelyezkedő utca, utcaszakasz van, amelyek a korábbi szennyvízberuházásokból kimaradtak, mint ahogy az új városrészeken és település környéki bokortanyás részeken sincs még szennyvízcsatorna. A most induló fejlesztések során lefektetnek 207 kilométernyi szennyvízcsatornát, és több mint 8 ezer háztartást kötnek rá a hálózatra. A munkálatok 180 ezer négyzetméternyi út- illetve járdaburkolat helyreállítását is magukban foglalják. A projektben összesen mintegy 146 kilométer gravitációs csatorna épül, illetve újul meg, és 89 átemelőt is létesítenek, illetve korszerűsítenek.

A kormány tavaly októberben döntött a projekt támogatásáról, és még ugyan ebben a hónapban Brüsszelbe is kiküldte jóváhagyásra. A szennyvíztisztító és komposztáló telep kivitelezésére várhatóan július közepén, a csatornahálózatra július végén kötik meg a szerződéseket.

A több mint 12,7 milliárd forint becsült összköltségű projekt 9,9 milliárd forintos uniós támogatással valósulhat meg, befejezése 2011 decemberében várható.

A nyíregyházi szennyvízberuházás kiemelt eleme a jelenleg üzemen kívüli II-es szennyvíztisztító telep fejlesztése és bővítése.

Ez a telep ugyanis nem csak a túlterhelt I-es szennyvíztisztító telepet tehermentesíti, de kezelni tudja a bekötendő városrészek, valamint a már jelenleg is ellátott területeken a jövőben várhatóan emelkedő mértékű fogyasztás miatt megnövekedő mennyiségű szennyvizet is.

A telep a bővítést és a gépészeti berendezések teljes cseréjét követően naponta 500 köbméter szippantott szennyvíz fogadására is alkalmas lesz majd.

A nyíregyházi beruházás része egy új komposztáló telep építése is a régi, kis kapacitású és korszerűtlen komposztáló telep területén. Az új komposztáló mindkét szennyvíztisztító telepen keletkező iszapot fogadja majd, naponta 10,81 tonnás kapacitással.

Ugrás vissza Ugrás vissza...