Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nyitott Égbolt Szerződés aláírásának és életbelépésének évfordulója

Létrehozva: 2012. március 27.
Módosítás: 2012. március 27.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország Kanadával együtt letéteményese a Nyitott Égbolt Szerződésnek, mely aláírásának 20., életbelépésének pedig 10. évfordulóját ünnepeljük idén tavasszal. A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium ebből az alkalomból is hangsúlyozza a szerződés sikeres működésének és akadálytalan végrehajtásának jelentőségét. 

 

A szerződés előírásainak maradéktalan alkalmazása nagymértékben hozzájárul az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) térségben a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősödéséhez, jól tükrözi a részt vevő államok együttműködési törekvéseit a nyitottság és az átláthatóság bizalomerősítő érvényesülése érdekében. A KÜM és a HM prioritásként kezeli a fegyverzetellenőrzési megállapodások végrehajtását, melyek sorában, Magyarország letéteményesi feladatai okán, különös figyelem irányul a Nyitott Égbolt Szerződésre.

A Nyitott Égbolt Szerződést, amely fegyvertelen megfigyelő repüléseket tesz lehetővé a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig, 1992. március 24-én huszonöt állam írta alá Helsinkiben. A részes államok száma jelenleg 34.

Az első gyakorló megfigyelő repülést – még az aláírás előkészítő fázisában – Kanada hajtotta végre Magyarország felett 1990. január 4-7. között. A jogilag kötelező érvényű bizalom- és biztonságerősítő szerződés 2002. január elsején lépett életbe, a mai napig a részes államok 846 megfigyelő repülést hajtottak végre egymás területe felett. Magyarországnak évente négy ilyen repülést kell fogadnia, és ugyanennyit hajthat végre a többi részes állam területe felett. 

A szerződés aláírásának 20., életbelépésének 10. évfordulója alkalmából Kanada és Magyarország közösen ünnepi fogadást rendezett Magyarország bécsi Nagykövetségén. A rendezvény díszvendége Rose Gotemoeller asszony, amerikai védelmi miniszterhelyettes volt, aki ünnepi beszédében kitért azokra az eredményekre, amelyeket a szerződés a korábban sosem látott átláthatóságnak köszönhetően ért el az európai béke, biztonság és stabilitás erősítésében.  Az ünnepségen megjelentek a részes és megfigyelő államok EBESZ nagykövetei és katonai képviselői, valamint az első tárgyalásokat segítő akkori magyar nagykövet is. 

 
Ugrás vissza Ugrás vissza...