Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyugdíjemelésről döntött a kormány

Létrehozva: 2006. november 15.
Módosítás: 2006. november 15.
Forrás: Kormányzati Kommunikációs Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kormányzati Kommunikációs Központ
Sajtóiroda

2006. november 15.
A kormány mai ülésén döntött a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 2007. januári emeléséről. Ez alapján a nyugdíjak, az átlagot tekintve, jövőre megőrzik a vásárlóerejüket.
A törvényi előírásoknak megfelelően kiszámolt jövő évi nyugdíjemelés mértéke 4 százalék lesz. Ez átlagosan mintegy havi 2 600 forinttal több nyugdíjat biztosít, a legkisebb öregségi nyugdíj összege pedig 26 830 forintra nő.
Bár erre semmi sem kötelezi, a kormány ugyanekkora mértékben emeli a nyugdíjszerű szociális ellátások összegét is az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Ez átlagosan havi 1 160 forint többletjövedelmet jelent az érintettek számára.
Az emelés fedezetét a központi költségvetés biztosítja, a nyugdíjemelés 97 milliárd, a nyugdíjszerű szociális ellátások emelése 4,2 milliárd forint költségvetési kiadással jár.
A szokásos éves emelésen felül azonban többletemelést kapnak azok, akik a legrosszabb helyzetben vannak. A kormány ugyanis ígéretéhez híven folytatja az 5 éves igazságossági nyugdíjprogramot, ami 2007-ben két nagy társadalmi csoportot érint.
Az özvegyi nyugdíjra jogosultak a szokásos éves emelésen felül további mintegy 10 százalékos emelésre számíthatnak.
A másik csoportba azok tartoznak, akik saját jogon kapnak nyugdíjat és 1988. előtt vonultak nyugalomba. Ebben a körben az emelés mértéke attól függ, hogy ki hány évet dolgozott, és hogy nőről, vagy férfiról van-e szó. A számítás ezért bonyolult, de ez akár 11,5 százalékos emelést is jelenthet a legrosszabb helyzetben lévőknek. Összességében ez 500 ezer öregségi és 180 ezer rokkantsági nyugdíjast érint, s nekik összesen mintegy 28-30 milliárd forint többletnyugdíjat biztosít.
Danks Emese
kormányszóvivő
Ugrás vissza Ugrás vissza...