Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő levélben gratulált Barack Obamának beiktatásához

Létrehozva: 2009. január 20.
Módosítás: 2009. január 21.
Forrás: Miniszterelnöki Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. január 20.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben gratulált Barack Obamának elnöki beiktatásához, amellyel Amerika történelmi fordulóponthoz ért. A kormányfő sok sikert kívánt az Egyesült Államok 44. elnökének, és meggyőződését fejezte ki, hogy Magyarország a többi európai szövetségessel együtt örömmel fogja üdvözölni az értékeiben megújuló, az elkötelezettségében erős és a párbeszédre nyitott Egyesült Államokat.

Gyurcsány Ferenc levelében a világgazdasági krízisre utalva felhívta figyelmet a nyílt párbeszéd és szoros együttműködés fontosságára. A kormányfő szerint a transzatlanti párbeszéd erősítésére és az együttműködés elmélyítésére van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi gazdasági válság minden korábbinál komolyabb és nagyobb hatású kihívásait, a nemzetközi terrorizmus növekvő fenyegetését és az energiabiztonsági kérdéseket sikerrel lehessen kezelni.

Gyurcsány Ferenc a magyar-amerikai viszonyt méltatva megerősítette a magyar kormány együttműködési készségét, hogy a közös értékeket a kétoldalú és a többoldalú kapcsolatrendszerekben megvédje és hirdesse. A miniszterelnök bizakodva várja a kétoldalú megbeszéléseket, és a további közös együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat tovább fejlődhessen. E célból a kormányfő javaslatot tett arra is, hogy a két ország külügyminiszterei keressenek lehetőséget arra, hogy – amint a hazai és nemzetközi kötelezettségek engedik – a lehető leghamarabb létrejöhessen a kétoldalú megbeszélés.

A miniszterelnök levélben üdvözölte a leköszönő George W. Bush elnököt is, kifejezve háláját, amiért elnöksége során személyes támogatásával erősítette a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, és tovább mélyítette a két ország közötti együttműködést. Külön kitért az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tulajdonított kitüntető amerikai figyelemre, Bush elnök 2006-os magyarországi látogatására, valamint a vízummentesség kiterjesztésére, amivel minden korábbinál szorosabbá vált a két ország közötti viszony.

Ugrás vissza Ugrás vissza...