Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Dr. Katona Béla, az Országgyűlés elnöke hivatalos látogatása Svájcban

Létrehozva: 2009. december 9.
Módosítás: 2009. december 9.
Forrás: Országgyűlés

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata
Budapest, 2009. december 9.


Dr. Katona Béla, az Országgyűlés elnöke 2009. december 8-án delegáció élén hivatalos látogatásra Svájcba utazott. A delegáció tagjai: Dr.Gruber Attila, a Magyar-Svájci Baráti Tagozat elnöke (Fidesz), és Rózsa Endre a Tagozat alelnöke (MSZP).

Kétnapos látogatása során találkozott Pascale Bruderer-Wyss asszonnyal, a Nemzeti Tanács elnökével, Erika-Forster-Vannini asszonnyal az Államtanács (a parlament kantonok képviselőit tömörítő ház) elnökével, és Micheline Calmy-Rey külügyminiszterrel. Házelnök úr belátogatott a svájci parlament plenáris ülésére is.

A berni látogatás célja a két ország eddig is élénk parlamenti kapcsolatainak további elmélyítése, és az együttműködés új irányainak kijelölése, elsősorban bizottsági szinten történő aktivizálása volt. Dr.Katona Béla partnereivel véleményt cserélt a fenntartható fejlődés problémáiról, a parlamentek ebben vállalható szerepéről. Érintették a multikulturalizmust, az egyes közösségeken belüli nyelvi sokszínűséget, mint megőrzendő értéket, és megvitatták azokat a lehetőségeket, melyek az európai közös intézmények rendelkezésére állnak a közös értékek védelmében.

A világgazdasági válság kapcsán szóba került a nemzetközi pénzügyi rendszer működése, a biztonság fokozása, az ellenőrzés szigorítása, az állam és a bankrendszer kapcsolatának újragondolása.

A Magyar Országgyűlés elnöke köszönetet mondott azért a segítségért, melyet Svájc nyújtott hazánk demokratizálódási folyamatához, valamint modernizációs programjainkhoz: Magyarország, mint új EU-tag uniós felzárkózását a „Bővítési hozzájárulás” program keretében Svájc 2007-2012 között 132 millió frankkal segíti.

Dr.Katona Béla tájékoztatta partnereit hazánk 2011-es EU-elnökségi felkészüléséről és terveiről, a nyugat-balkáni országok uniós jövőjével kapcsolatos, prioritást tükröző magyar álláspontról, illetve a Lisszaboni Szerződés életbe lépését követő feladatokról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...