Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:OKF: biztonságosabbak a szórakozóhelyek

Cikk:

Ma van a West Balkán tragédia első évfordulója. A három fiatal életét követelő végzetes eseményre a kormány azonnal reagált, az Országgyűlés az ellenőrzések szigorításáról döntött és engedélyhez kötötte a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezését. A döntés értelmében május közepéig az ország valamennyi szórakozóhelyét soron kívül, közösen ellenőrizték a rendvédelmi hatóságok.

A jogszabályváltozásokat követő, az egész országot érintő ellenőrzések és hatósági engedélyeztetési eljárások a zenés, táncos rendezvények biztonságosabb működését célozták.
 
Az első félév átfogó ellenőrzéseit a második félévben utóellenőrzések követték. 2011-ben a hivatásos tűzoltóságok országosan 2279 ellenőrzést hajtottak végre. A tapasztalt hiányosságok miatt 601 esetben hatósági felhívást adtak ki, 307-szer hatósági kötelezéssel éltek, 108 esetben tűzvédelmi bírságot, 145 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Szabálysértési feljelentést 90 szórakozóhely ellenőrzését követően kezdeményeztek a szabálysértési hatóságnál, az illetékes önkormányzat jegyzőjénél.

27 szórakozóhelyet zárattak be a kiürítés feltételeit közvetlenül akadályozó hiányosság, vagy alétszám jelentős túllépése miatt.

A tapasztalt hiányosságok jellemzően a biztonsági jelek, a villamos és villámvédelmi felülvizsgálatok hiánya, a tűzvédelmi szabályzat tartalmi problémái voltak.
A szabálytalanságok száma a határozott hatósági tevékenység következtében folyamatos csökkenést mutat. A legutóbbi ellenőrzések során már nem találtak súlyos vagy gyakran ismétlődő hiányosságot.
 
A rendezvénytartás engedélyezéséhez szükség van a katasztrófavédelem szakhatósági közreműködésére: 655 hatósági megkeresés érkezett.484 esetben hozzájáruló, 35 esetben elutasító szakhatósági állásfoglalást adtak ki létesítési és használati hiányosságok együttes fennállása miatt. Négy eljárás hatáskör hiánya, illetve a hiánypótlási felhívásban leírtak nem teljesítése miatt megszűnt.

A rendezvénytartási engedélyezések kapcsán az ügyfelek egyre tájékozottabbak, az esetek többségében előzetesen egyeztetnek, ez hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb elutasító szakhatósági állásfoglalást kell kiadni.
 
Összességében elmondható, hogy a korábbi liberális szabályozás átalakítása és az ellenőrzés-sorozat pozitív hatással volt a szórakozóhelyek biztonsági helyzetére, az üzemeltetők jogkövető magatartást tanúsítanak és jelentősen javult a rendezvények biztonsága.

Ugrás vissza Ugrás vissza...